Több mint félmilliárd forintból fejlesztette gyártási technológiáját a Szegedi Öntöde Kft.


Több mint félmilliárd forintból fejlesztette gyártási technológiáját a fémöntéssel foglalkozó Szegedi Öntöde Kft – jelentette be a társaság a projekt záróeseményén pénteken Szegeden.

Tájékoztatásuk szerint a fejlesztés teljes költsége 504,2 millió forint volt, ebből 352,97 millió forintot feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás fedezett, amelyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pluszban nyert el a cég.

Új technológiájú, valamint tesztelő és minőségellenőrző gépekkel bővült az eszközállományuk, amivel nagyobb pontosságú öntvények gyártását érheti el a vállalat – hangzott el a projektzárón.

A projekt részét képezte az új gépek mellett egy új, a cégre szabott vállalatirányítási rendszer kidolgozása, a szociális helységek felújítása, illetve egy tervezőiroda felújítása is, ahol a fűtést hőszivattyús rendszer biztosítja. Több mint 20 munkavállaló informatikai képzésben is részesült, ami a gépek működtetéséhez, illetve az adatelemzés értelmezéséhez szükséges.

Kovács Sándor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a mintegy 160 dolgozóval működő szegedi vállalat elődje 1936-ban alakult, a Szegedi Öntöde Kft.-t 1994-ben az akkor ott dolgozó munkások vásárolták meg. Jelenleg csaknem 800 különböző öntvénytípust állítanak elő, gyártásuk több mint felét a járműipar fedi le. Tavaly mintegy 5300 tonnányi vasöntvényt gyártottak.

Az igazgató hozzátette, a cég a termékeinek 60 százalékát közvetlenül exportálja, de a fennmaradó rész többsége is utóbb külföldre megy. Legfőbb európai célpiacai Szlovénia, Olaszország, Németország, Svédország, Horvátország, Románia, Csehország, Franciaország és Szlovákia.

A vállalat a piaci igények dinamikus változása miatt 2016 óta folyamatosan fejleszti technológiáját. A hagyományos öntvénykészítési folyamatokat ötvözi a nagy precizitású, különleges összetételű öntvények készítésével. Automatizált folyamatokat és minőségellenőrzési rendszert építenek be a termelési folyamatba – ismertette az igazgató.

A nyilvános cégadatok szerint a Szegedi Öntöde Kft. 2022-es nettó árbevétele 5,4 milliárd forint volt, amelyből 2,6 milliárd forint származott belföldi értékesítésből, egy évvel korábban pedig 3,8 milliárd forintot tett ki, amelyből 1,7 milliárd forint származott belföldi értékesítésből. Adózott eredménye 379,9 millió forintra nőtt a 2021-ben elért 115,8 millióról.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

Közös adományozásra hív az Ökomenikus Segélyszervezet és a Mastercard

Az ügyfeleket bevonva indított közös adományozási programot az Ökumenikus Segélyszervezet támogatására az MBH Bank és a Mastercard. A karitatív kampány során minden bankkártyás vásárlás után gyarapodik az MBH Bank és a Mastercard által a segélyszervezetnek adományozott összeg. A jótékonysági kampány az idei ünnepi időszakban, december 4. és 31. között zajlik, az ügyfeleknek pedig nincs más teendőjük, mint használni Mastercard bankkártyájukat.

2023. december 7.

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 7.

Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák

Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.