Történelmi mélyponton a forint – kamatemelés jöhet


Az utóbbi idők gyengülése során új történelmi mélypontra gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.

Az euró jegyzése szerdán délelőtt 381,36 forintig emelkedett, a dolláré 345,43 forintig, a svájci franké pedig 375,60 forintig. Mindhárom esetben a forint a valaha elért leggyengébb árfolyamát érte el.

Az eurót szerdán reggel nyolc órakor 377,70 forinton jegyezték a kedd esti 377,82 forint után. A dollár jegyzése 340,18 forint után 340,15 forinton állt, a svájci franké pedig 369,88 forint után 370,03 forinton.

A régiónk valutái gyengülnek

Kedden nap közben az euró legmagasabb jegyzése 379,79 forint volt, a dolláré 340,43 forint, a svájci franké pedig 370,80 forint. A forint ezzel az euróval és a svájci frankkal szemben történelmi árfolyammélypontot ért el, a dollárral szemben pedig idei mélypontot. A 2020 áprilisában a dollárral szemben elért mélypontjától a forint 0,4 százaléknyira áll.

A K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője, Németh Dávid szerint a forint, a zloty és a cseh korona az Ukrajna ellen indított orosz támadás, február 18-hoz képest 7-9 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Ezzel szemben a szintén feltörekvő piaci devizák közé tartozó török líra és a dél-afrikai rand 3-3 százalékot, a dél-amerikai fizetőeszközök mint például az argentin pesó és brazil reál, pedig mindössze 0,5 százalékos veszteséget könyveltek el.

Az adatok jól mutatják, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás bizonytalanságot okozott a devizafronton, a feltörekvő piaci devizák többsége gyengült a dollárhoz képest, de leginkább az Ukrajnához közelebb eső országok devizáit gyengítette a bizonytalanság.

Kamatemelés jöhet

Miután magyar deviza szerdán újabb történelmi mélypontra került – az euró árfolyam elérte a 382 forintot – az elemző szerint még inkább számítani lehet a Magyar Nemzeti Bank kamatemelésére.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás kedden jelezte, hogy a jegybank minden eszközzel igyekszik megteremteni az árstabilitást. Ezért Németh Dávid arra számít, hogy csütörtökön az MNB 30 bázispontot meghaladó mértékben emeli az egyhetes betét kamatát.

Az MNB monetáris tanácsa legutóbb február 22-én emelte az alapkamatot 50 bázisponttal 3,40 százalékra, és ugyanekkora mértékkel növelte az egynapos betéti kamatot ugyancsak 3,40 százalékra, illetve az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát 5,40 százalékra.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Eurostat: némileg javultak a légi személyszállítás és áruforgalom adatai tavaly

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót, ami 35 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jellemezte 2020-as év adatait, emellett az áruk és a postai küldemények szállítása is újabb lendületet vett tavaly – tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

2022. december 7.

Nőtt az ipari termelés

Októberben az ipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz mérten – öt hónap emelkedés után – 3,5 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).