Tavaly is drágultak a lakások a fővárosban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassult a fővárosi drágulás üteme, de még tavaly is emelkedő árspirál jellemezte az ingatlanpiacot. Az Otthon Centrum kimutatása szerint Budapesten a használt téglalakások átlagos négyzetméterára 784 ezer forint volt az előző évben, de a kerületek között jelentős eltérés mutatkozott, áll az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

Az Otthon Centrum közreműködésével a fővárosban tavaly értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára minden lakástípus esetében emelkedett – ismertette a cég tanulmányát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, tavaly a téglalakások 6,4 százalékkal, a panelek 9,5 százalékkal, a használt házak pedig 13,3 százalékkal lettek drágábbak 2020-hoz képest. Ugyanakkor a lakások esetében csökkent az áremelkedés százalékos üteme, és a koronavírus-járvány előtti kétszámjegyű áremelkedés már a múlté, ilyen csak néhány kerületben, illetve a korábban mérsékelt növekedést mutató házak esetében volt tapasztalható.

A téglalakások esetében a legnagyobb, 18 százalékos áremelkedést a XII. és a XVII. kerületben mérte az Otthon Centrum, amelyet a XI. kerület 15,7 százalékos árnövekedéssel követett. A fővárosi kerületek zömében ennél kisebb volt az áremelkedés tempója, 2020-hoz képest tavaly jellemzően 3-10 százalék között nőttek az árak. Néhány kerületben azonban (VI., VII., IX., XV., XVI.) nem változtak a fajlagos lakásárak.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 784 ezer forint volt 2021-ben. A legdrágább továbbra is az V. kerület, az átlagár négyzetméterenként kicsivel meghaladta az egymillió forintot, de a kerület előnye jelentősen csökkent: elsősorban a budai térség zárkózott fel, a XII. kerületben 963 ezer, míg az I. és II. kerületben 925 ezer forintos négyzetméterár volt a középérték tavaly. A pesti oldalról a XIII. kerület közelítette meg leginkább ezt az árszintet 931 ezer forinttal.

Buda többi kerületében 800-900 ezer (III. és XI. kerület), a belváros többi kerületében pedig 600-800 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A külső pesti kerületekben jellemzően 500-700 ezer forint között alakult ez az érték. Ettől jelentősen csak a XXIII. kerület tért el lefelé 435 ezer forintos középértékkel, míg a legdrágábbnak Zugló bizonyult 708 ezer forinttal.

Ugyancsak drágábbak lettek a panelek, ebben a szegmensben 9,5 százalékos növekedés után 572 ezer forint volt az átlagár négyzetméterenként. Az árváltozás a legtöbb kerületben 10 százalék körül alakult, az átlagot a budai kerületek (III., XI., XXII.) húzták felfelé a maguk 15 százalék körüli emelkedésével, míg a pesti oldalon Csepel bírt hasonló mutatóval. A trend eredményeképpen már nem a XXI. kerületben lehet a legolcsóbban panellakáshoz jutni. A középértéktől lefelé három körzet tért el, a VIII., X. és XVI. kerület, ahol az áremelkedés mértéke 5 százalék alatt maradt 2021-ben.

A legdrágábban a XI. kerületben lehetett panelt venni, átlagosan 718 ezer forintba került egy négyzetméter, amelyet Angyalföld követett 654 ezer forinttal. Kicsivel maradt el ettől az értéktől a III. kerület 637 ezer forintos középértékével. A többi városrészben 500-600 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak. A legolcsóbban a Dél-pesti kerületekben lehetett panellakáshoz jutni az elmúlt esztendőben.

Az elmúlt évben a használt házak esetében volt a legnagyobb áremelkedés (13,3%), de a jelentős drágulás ellenére is kedvezőbb áron juthatnak családi házhoz a vásárlók, ugyanis átlagosan 540 ezer forint egy használt ház négyzetmétere. Mindazonáltal az Otthon Centrum elemzési vezetője megjegyezte, hogy az egy négyzetméterre vetített kedvezőbb ár annyiban megtévesztő, hogy a vételárat tekintve továbbra is ez a legdrágább használt lakástípus, hiszen a házak átlagos alapterülete jóval nagyobb, mint a lakásoké.

Ugyanakkor a kerületek között ennél az ingatlantípusnál nyílt ketté a leglátványosabban az olló, elsősorban az elhelyezkedés és a házak egyedisége, a beépített műszaki tartalom, illetve a kivitelezés minősége miatt. Kerületi szinten az előző évi árak 90-144 százalék között alakultak 2021-ben. Csak a XVIII. és a XXIII. kerületben mért az Otthon Centrum 5-10 százalékos visszaesést, míg a II. és XXI. kerületben drágulás mértéke megközelítette a 45 százalékot.

A legdrágábbnak a II. kerület bizonyult átlagosan 856 ezer forinttal, míg a XX. és XXIII. kerület itt is lemaradt átlagosan 350 ezer forintos négyzetméterárával.

A többi budai kerületben 600-800 ezer forintos fajlagos áron keltek el a használt házak. Észak-Pesten átlag körüli vagy afeletti fajlagos áron cseréltek tulajdonost a házak, míg Dél-Pesten az említett kerületeken kívül 450-550 ezer forint közötti árszint volt mérvadó a tavalyi évben.


Kapcsolódó cikkek

2022. február 15.

A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot

Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.
2020. december 9.

Állami lakásfelújítási támogatás: meglódítja az ingatlanpiacot?

Az Otthon Centrum elemzése szerint meglódíthatja az ébredező ingatlanpiacot az állami lakásfelújítási támogatás, amelynek révén akár hárommillió forintot is visszakaphat a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos. Az Otthon Centrum felmérése szerint várhatóan Budapesten és környékén, valamint a megyei jogú városokban élnek majd a legtöbben a lehetőséggel.