Tovább csökkent az alapkamat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Monetáris Tanács az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről döntött – közölte honlapján a jegybank.


A várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 4,50 százalékosra csökkentette a jegybank irányadó kamatát keddi ülésén – közölte honlapján a központi bank. Ez volt az egymás utáni tizedik 25 bázispontos kamatvágásról szóló döntés.

Az alapkamat csökkentésére nem reagált a forint árfolyama: egy euróért a bejelentés előtt és az után is 286 forintot adtak a bankközi devizapiacon.

Az infláció alakulása, a reálgazdasági folyamatok, a forint árfolyamának stabilizálódása, a meredeken zuhanó állampapírhozamok, a visszaeső kockázati felárak és a piaci árazások együttesen lehetővé és indokolttá tették a kamatcsökkentési sorozat folytatását. Ugyanakkor a piac már 50 bázispontos kamatcsökkentést is beárazott erre a hónapra – írja az Adó Online-hoz elküldött elemzésében Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője szerint az óvatosság indokolt, ugyanakkor az év hátralévő részében a 2 százalék körüli infláció mellett a sorozat folytatható. Növelheti a hazai monetáris politika mozgásterét, amennyiben a túlzott deficit eljárás várható megszüntetése a kockázati felárak további eséséhez vezet.

A Takarékbank szerint 4 százalékig folyamatosan csökkenhet az alapkamat, majd kisebb szünet után az év végén 3,75 százalékosra süllyed az MNB irányadó kamata.

A többség várakozásainak megfelelő módon újabb 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank, ami így szerdától 5,5 százalékos.

A magyar gazdaság teljesítménye elmarad a lehetségestől, a munkanélküliség magasabb, mint azt strukturális tényezők indokolják, a tartósnak mutatkozó gyenge belső kereslet pedig mérsékli az inflációt – indokolja az újabb kamatvágást a jegybank honlapján a Monetáris Tanács.

Bár hétfőn az euró árfolyama rövid időre átlépte a 300 forintos küszöböt, a bejelentett kamatvágásra a kurzus nem reagált: előtte és utána egyaránt 297,4 forintot adtak egy euróért bankközi devizapiacon.

Az alapkamat a tavaly augusztusi 7,0 százalékról hat egymást követő, 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés után süllyedt 5,50 százalékra.

Míg az enyhülő pénzpiaci kondíciók, az alacsonyabb szinteken stabilizálódó hozamok és kockázati felárak, valamint a reálgazdasági mutatók és érdemben javuló inflációs kilátások alátámaszthatják az alapkamat további csökkentését, az alacsonyabb kamatok a forint árfolyamát sérülékenyebbé tették. Az eddigi kamatcsökkentésekre leginkább a globálisan enyhülő monetáris kondíciók, a nagy jegybankok újabb mennyiségi lazításai adhattak lehetőséget, amelyek a hazai pénzpiaci hozamokra is igen erőteljes hatással vannak – írja az Adó Online-hoz eljuttatott gyorselemzésében Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője év közepére 5 százalékos alapkamatra számít.

Simor András jegybankelnök megbízatása március 3-án jár le: az árfolyamot a napokban az utódlásáról felröppenő sajtóhírek, és a lehetséges elnökjelöltek nyilatkozatai befolyásolják.

A monetáris tanács immár egymást követő ötödik alkalommal csökkentette 0,25 százalékponttal az irányadó kamatszintet,amely 2011. januárja óta nem volt ilyen alacsony. Az új kamatszinthez képest már „látótávolságon belülre került” a valaha volt legalacsonyabb, a 2010 második felében érvényben lévő 5,25 százalékos kamatszint.

A kamatcsökkentési ciklus során eddig rendre a monetáris tanács külső tagjai szavaztak a kamatcsökkentése mellett, míg Simor András jegybankelnök és alelnökei ellene.

A kamatvágás után nem változott a forint árfolyama, kereskedők szerint a piacok már hétfőn beárazták a lépést. Az eurót hétfő esti árfolyamán, 287,99 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, erősebben a kora délelőtti 289,16 forintos kurzusnál.

(Forrás: MTI)

Az elemzői várakozásoknak megfelelő döntés után a jegybanki alapkamat 6,25 százalékos lesz szerdától. A testület már harmadjára csökkentette a központi bank irányadó kamatát az elmúlt három hónapban.

Vélhetően most is – mint az előző két alakalommal – a testület a miniszterelnök által delegált, külsős tagjai szavaztak a kamatvágásra Simor András és két alelnöke ellenében.

A jegybanki alapkamat csökkenése elméletileg csökkenti a hitelkamatok szintjét, így olcsóbbá teszi a kölcsönöket.Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.