Továbbra is jelentős a verseny a magyar közbeszerzésekben


Továbbra is jelentős a verseny a magyar közbeszerzésekben, tavaly 4590 milliárd forint összértékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők, ami megközelítően 370 milliárd forinttal haladja meg a 2021-re vonatkozó adatokat – közölte a Közbeszerzési Hatóság csütörtökön gyorsjelentése alapján.

A közleményben hangsúlyozták, a lefolytatott közbeszerzési eljárások összeértéke minden eddigi rekordot megdöntött 2022-ben, az ajánlatok átlagos száma 6,6 volt, ami azt szemlélteti, hogy biztosított a verseny a hazai közbeszerzésekben. A beszerzési tárgyak megoszlását tekintve 2022-ben a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának, a közbeszerzési eljárások 37,7 százalékát, értékének pedig 58,9 százalékát tették ki.

A tavalyi eljárások számának 32,8 százalékát, értékének 20 százalékát az árubeszerzések alkották, további 29,5 százalékát, érték szerint 21,1 százalékát a szolgáltatás-megrendelések jelentették, hasonlóan a 2021. évihez – ismertetik a közleményben. Megjegyezték, hogy az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések a korábbi növekvő tendenciához képest 2022-ben már stagnálást mutattak az előző évhez viszonyítva, mind az eljárások számát, mind pedig az értékét tekintve.

A Közbeszerzési Hatóság a korábbi években mért adatokat meghaladva, 2022-ben 28 704 hirdetményt dolgozott fel, emellett rekordszámban, 27 928 alkalommal adott ki hiánypótlási felhívást.

Részletezik, hogy 2022-ben minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et a kis- és középvállalkozások (kkv) nyertek, ami megközelítően ugyanannyi, mint a korábbi évben. Ezek összértéke elérte a 2301 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 50 forintot a kkv-k vittek.

A közleményben kitértek arra, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos (HNT) eljárások száma évek óta egyre kevesebb, 2022-ben a megindított HNT-k darabszáma 208 volt, szemben a 2021. évi 260  eljárással. Csökkenő tendenciát mutatott 2022-ben az egyajánlatos szerződések száma a nemzeti- és az uniós eljárásrendben is. Tavaly átlagosan 6,6  ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, azaz 1 eljárás esetén mintegy 7 ajánlatból kell kiválasztani a legjobbat. Ez a szám évek óta ilyen magas, és továbbra is meghaladja az elmúlt 11 év átlagát – tájékoztatott a Közbeszerzési Hatóság.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közleményben hangsúlyozta, a bizonytalanná váló nemzetközi és hazai gazdasági környezet ellenére a tavalyi évben erős maradt a közbeszerzési piac. Ez kiemelt jelentőségű a nemzetgazdaság teljesítményét tekintve, hiszen így a magyar gazdaságba, a magyar cégekhez több ezer milliárd forintnyi megbízás áramlott, ami erős támaszt jelent ezekben a viharos időkben.

Továbbra is jelentős a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások szerepe a közbeszerzésekben, ezek a cégek rengeteg magyar család számára biztosítják a megélhetést – hívta fel a figyelmet Közbeszerzési Hatóság elnöke.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot – tájékoztatott a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján összeállított közleményében.

2023. február 8.

Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését. Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz.