Továbbra is száguld az ingatlanpiac – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2019. május 17.
Címkék: , ,
Rovat:
Egy éven belül további 9 százalékkal drágulhatnak az új lakások Budapesten. A fővárosi ingatlanpiaci kilátások indexe még sohasem voltak ilyen magasan. Az InfoTandem infografikája.

Historikus csúcsra emelkedett 2019 áprilisában a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe. A gazdaságkutató cég negyedévente méri fel a vállalatok, az ingatlannal foglalkozók – fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők –, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveit és kilátásait. Előrejelzésük ezúttal 110 ingatlanos cég, több mint 1100 egyéb vállalat, valamint egy 1000 fős lakossági minta válaszaira épül. Ennek alapján a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokat egyetlen számba sűrítő index Budapesten 12 pontot ért el, míg az országos indikátor 9 ponton állt (januárhoz képest ez plusz 3, illetve mínusz 1 pontot jelent; az országos index az év elején volt a csúcson). A meredek emelkedő trend – most már mondhatjuk: az aranykor – 2012 végén kezdődött, mínusz 30 pont körüli mélypontokról indulva.

A teljes ingatlanfronton belül a fővárost és agglomerációját jellemző lakáspiaci index, 2 pontot javulva, ugyancsak historikus csúcsra jutott, az országos mutató viszont ugyanennyit gyengült. A lakásáraknál a közeljövőben további masszív emelkedés várható. Míg januárban Budapesten és környékén a válaszadók 60 százaléka számított emelkedő árakra, ezúttal már 88 százalék vélte ugyanezt. A két legdivatosabb térségben, a pesti belvárosban és a budai zöldövezetben 8-9 százalékos áremelkedés is elképzelhető; az átlagos várakozás a fővárosban 6,5 százalék körüli.

Az irodapiaci fejlesztések évek óta pörögnek. A befektetők szemében a komoly hozamlehetőségek, a bérlők számára a regionálisan még mindig kedvező árak adják a vonzerőt. A GKI fővárosi irodapiaci indexe az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, ezzel szintén historikus csúcsra ért. Az ország egészére vonatkozó index nem változott. Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 2–4 százalékkal kúszhatnak feljebb.

A kiskereskedelmi forgalom dinamikusan fejlődik, új belépők is keresik a helyüket a szektorban, s számos pláza újult meg vagy újul meg a közeljövőben, ám nagyobb fejlesztéseket nem látni. Így a fővárosi üzlethelyiség-piaci indexe lényegében stagnált, az országos pedig 2 pontnyival mérséklődött januárhoz viszonyítva. A raktárpiac eközben felemás képet mutat. A fővárosban tovább tart a pezsgés (6 pontos javulás; a kihasználtsági ráta 94 százalékos), az ország egészét viszont inkább az enyhe szűkülés jellemzi.

Ami a részpiacok eladási árait illeti, a következő egy évben Budapesten az építési telkek és az új lakások drágulhatnak a leglátványosabban: 10, illetve 9 százalékkal. A használt lakások ára várhatóan 6,5 százalékkal megy feljebb, míg például az irodáknál 4 százalékos erősödés valószínű. Országosan is az új lakás a favorit, plusz 6 százalékkal, de nem sokkal rosszabbak (5 százalék körüli drágulást ígérőek) a kilátások a használt lakások, az üzlethelyiségek és a telkek esetében sem.


Kapcsolódó cikkek:


Kis-és középvállalkozások besorolása, a kapcsolódó vállalkozások II.
2020. február 26.

Érdemes tudni, hogy a nemzetközi szakirodalom a magyar szabályozásban kapcsolódó vállalkozásnak nevezett kapcsolódást is kapcsolt vállalkozásnak nevezi, mely azonban nem azonos a magyar társasági adóról szóló törvényben részletezett kapcsolt vállalkozás fogalmával. A következőkben a témára vonatkozó, érdekes Kúriai döntést részletezünk.

12 százalékos béremelés a Magyar Suzukinál
2020. február 25.

Átlagosan 12 százalékkal emeli dolgozói bérét idén a Magyar Suzuki Zrt., az esztergomi gyár fizikai dolgozóinak átlagbére 13,4 százalékkal nő január elsejétől visszamenőlegesen - közölte a vállalat kommunikációs vezetője kedden.

Csúcson a lakásépítés
2020. február 25.

Csúcson a lakásépítés

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt
2020. február 25.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi 5 ezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt évben értékesített mintegy 1800-hoz képest - mondta a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.