Továbbra is száguld az ingatlanpiac – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2019. május 17.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy éven belül további 9 százalékkal drágulhatnak az új lakások Budapesten. A fővárosi ingatlanpiaci kilátások indexe még sohasem voltak ilyen magasan. Az InfoTandem infografikája.

Historikus csúcsra emelkedett 2019 áprilisában a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe. A gazdaságkutató cég negyedévente méri fel a vállalatok, az ingatlannal foglalkozók – fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők –, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveit és kilátásait. Előrejelzésük ezúttal 110 ingatlanos cég, több mint 1100 egyéb vállalat, valamint egy 1000 fős lakossági minta válaszaira épül. Ennek alapján a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokat egyetlen számba sűrítő index Budapesten 12 pontot ért el, míg az országos indikátor 9 ponton állt (januárhoz képest ez plusz 3, illetve mínusz 1 pontot jelent; az országos index az év elején volt a csúcson). A meredek emelkedő trend – most már mondhatjuk: az aranykor – 2012 végén kezdődött, mínusz 30 pont körüli mélypontokról indulva.

A teljes ingatlanfronton belül a fővárost és agglomerációját jellemző lakáspiaci index, 2 pontot javulva, ugyancsak historikus csúcsra jutott, az országos mutató viszont ugyanennyit gyengült. A lakásáraknál a közeljövőben további masszív emelkedés várható. Míg januárban Budapesten és környékén a válaszadók 60 százaléka számított emelkedő árakra, ezúttal már 88 százalék vélte ugyanezt. A két legdivatosabb térségben, a pesti belvárosban és a budai zöldövezetben 8-9 százalékos áremelkedés is elképzelhető; az átlagos várakozás a fővárosban 6,5 százalék körüli.

Az irodapiaci fejlesztések évek óta pörögnek. A befektetők szemében a komoly hozamlehetőségek, a bérlők számára a regionálisan még mindig kedvező árak adják a vonzerőt. A GKI fővárosi irodapiaci indexe az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, ezzel szintén historikus csúcsra ért. Az ország egészére vonatkozó index nem változott. Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 2–4 százalékkal kúszhatnak feljebb.

A kiskereskedelmi forgalom dinamikusan fejlődik, új belépők is keresik a helyüket a szektorban, s számos pláza újult meg vagy újul meg a közeljövőben, ám nagyobb fejlesztéseket nem látni. Így a fővárosi üzlethelyiség-piaci indexe lényegében stagnált, az országos pedig 2 pontnyival mérséklődött januárhoz viszonyítva. A raktárpiac eközben felemás képet mutat. A fővárosban tovább tart a pezsgés (6 pontos javulás; a kihasználtsági ráta 94 százalékos), az ország egészét viszont inkább az enyhe szűkülés jellemzi.

Ami a részpiacok eladási árait illeti, a következő egy évben Budapesten az építési telkek és az új lakások drágulhatnak a leglátványosabban: 10, illetve 9 százalékkal. A használt lakások ára várhatóan 6,5 százalékkal megy feljebb, míg például az irodáknál 4 százalékos erősödés valószínű. Országosan is az új lakás a favorit, plusz 6 százalékkal, de nem sokkal rosszabbak (5 százalék körüli drágulást ígérőek) a kilátások a használt lakások, az üzlethelyiségek és a telkek esetében sem.


Kapcsolódó cikkek:


Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok
2020. július 8.

Míg az európai cégek 56 százaléka számít egy éven belül recesszióra, a magyar vállalatoknak csak 50 százaléka véli úgy, hogy 2020-ban csökkenhet az ország GDP-je, 45 százalékuk pedig nem idén hanem csak később számít visszaesésre.

Drágább az élet
2020. július 8.

Drágább az élet

A júniusi 2,9 százalékos adattal megtört az infláció négy hónapja tartó lassuló trendje, miután májusban az éves infláció alacsonyabb, 2,2 százalék volt.

NiT Hungary: román kamionosok kiszorítják a hazai cégeket a magyar piacról
2020. július 6.

A NiT Hungary soron kívüli piacvédelmi konzultációt kezdeményezett július 9-ére az érintett szakhatóságok bevonásával, mert álláspontja szerint veszélyes árverseny tapasztalható a közúti árufuvarozásban, a magyarországi exportfuvarok mintegy harmadát áron alul viszik el a román fuvarozók.