Továbbra is száguld az ingatlanpiac – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2019. május 17.
Címkék: , ,
Rovat:
Egy éven belül további 9 százalékkal drágulhatnak az új lakások Budapesten. A fővárosi ingatlanpiaci kilátások indexe még sohasem voltak ilyen magasan. Az InfoTandem infografikája.

Historikus csúcsra emelkedett 2019 áprilisában a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe. A gazdaságkutató cég negyedévente méri fel a vállalatok, az ingatlannal foglalkozók – fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők –, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveit és kilátásait. Előrejelzésük ezúttal 110 ingatlanos cég, több mint 1100 egyéb vállalat, valamint egy 1000 fős lakossági minta válaszaira épül. Ennek alapján a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokat egyetlen számba sűrítő index Budapesten 12 pontot ért el, míg az országos indikátor 9 ponton állt (januárhoz képest ez plusz 3, illetve mínusz 1 pontot jelent; az országos index az év elején volt a csúcson). A meredek emelkedő trend – most már mondhatjuk: az aranykor – 2012 végén kezdődött, mínusz 30 pont körüli mélypontokról indulva.

A teljes ingatlanfronton belül a fővárost és agglomerációját jellemző lakáspiaci index, 2 pontot javulva, ugyancsak historikus csúcsra jutott, az országos mutató viszont ugyanennyit gyengült. A lakásáraknál a közeljövőben további masszív emelkedés várható. Míg januárban Budapesten és környékén a válaszadók 60 százaléka számított emelkedő árakra, ezúttal már 88 százalék vélte ugyanezt. A két legdivatosabb térségben, a pesti belvárosban és a budai zöldövezetben 8-9 százalékos áremelkedés is elképzelhető; az átlagos várakozás a fővárosban 6,5 százalék körüli.

Az irodapiaci fejlesztések évek óta pörögnek. A befektetők szemében a komoly hozamlehetőségek, a bérlők számára a regionálisan még mindig kedvező árak adják a vonzerőt. A GKI fővárosi irodapiaci indexe az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, ezzel szintén historikus csúcsra ért. Az ország egészére vonatkozó index nem változott. Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 2–4 százalékkal kúszhatnak feljebb.

A kiskereskedelmi forgalom dinamikusan fejlődik, új belépők is keresik a helyüket a szektorban, s számos pláza újult meg vagy újul meg a közeljövőben, ám nagyobb fejlesztéseket nem látni. Így a fővárosi üzlethelyiség-piaci indexe lényegében stagnált, az országos pedig 2 pontnyival mérséklődött januárhoz viszonyítva. A raktárpiac eközben felemás képet mutat. A fővárosban tovább tart a pezsgés (6 pontos javulás; a kihasználtsági ráta 94 százalékos), az ország egészét viszont inkább az enyhe szűkülés jellemzi.

Ami a részpiacok eladási árait illeti, a következő egy évben Budapesten az építési telkek és az új lakások drágulhatnak a leglátványosabban: 10, illetve 9 százalékkal. A használt lakások ára várhatóan 6,5 százalékkal megy feljebb, míg például az irodáknál 4 százalékos erősödés valószínű. Országosan is az új lakás a favorit, plusz 6 százalékkal, de nem sokkal rosszabbak (5 százalék körüli drágulást ígérőek) a kilátások a használt lakások, az üzlethelyiségek és a telkek esetében sem.


Kapcsolódó cikkek:


Kevesebb lesz idén az alma
2019. augusztus 16.

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés a 600-650 ezer tonnát kitevő többéves átlagmennyiségtől várhatóan gyengébb, mintegy 450-500 ezer tonna lehet majd - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

PwC: Tajvan húz hasznot a kínai-amerikai kereskedelmi háborúból
2019. augusztus 16.

Mennyivel csökkent az Egyesült Államokba érkező kínai import és mely gazdaságoknak teremt ez lehetőséget? Melyik ázsiai gazdaság lesz egyre versenyképesebb Kínához képest, és milyen hatással van a vámok emelkedése az árukereskedelemre és a feldolgozóiparra?

Új funkcióval bővült az MNB hitelkalkulátora
2019. augusztus 16.

Új funkcióval bővült a Magyar Nemzeti Bank hitelkalkulátor alkalmazása, a program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató (hfm) feltételeinek. 

Tovább csökkent a benzin ára
2019. augusztus 16.

A szerdai 9 forintos csökkentés után pénteken további 3 forinttal apadt a benzin nagykereskedelmi ára, így a benzin átlagára így 376 forintra mérséklődött.