Új gyártóteret alakított ki a Teva Debrecenben


Több mint 2 millió dollár (673,6 millió forint) értékben alakított ki új, speciális gyártóhelyet Debrecenben a Teva Gyógyszergyár Zrt. A beruházás jelentőségét növeli, hogy a létesítményben előállított készítmény fejlesztését is a debreceni kutatók végezték – közölte a gyár csütörtökön.

Azt írták, az új gyártótérben a szervátültetettek számára létfontosságú immunszuppresszáns termék készül. A közlemény szerint hosszú évek fejlesztései érnek egybe egy most zárult projektben Debrecenben, a Teva Gyógyszergyár Zrt.-nél. A társaság több mint egy évtizeddel ezelőtt adta át az úgynevezett High Containment (Fokozottan Zárt) üzemét a nagy hatáserősségű termékek előállítására.

A milliárdos termékgyártó-kapacitással rendelkező üzemben idén januárban egy új, speciális gyártótér kialakítása kezdődött meg azzal a céllal, hogy a debreceni telephely portfóliójának fontos készterméke – a legmagasabb biztonságtechnikai standardokat, komplex műszaki megoldásokat alkalmazva – még több beteghez juthasson el.

A beruházás jelentőségét növeli, és egyben a debreceni telephely kutatói bázisának fontosságát is jól szemlélteti, hogy az elmúlt években két kutatási szakterület is dolgozott a készítmény fejlesztésén – jelezték a közleményben.

Korábban a termék hatóanyagának gyártástechnológiáját is részben a debreceni kutatók fejlesztették ki, melynek köszönhetően e termék a telephely hatóanyag-portfóliójának meghatározójává válhatott. A hatóanyaggyártás első lépése is Debrecenhez köthető, amely a tavaly csaknem 23 millió dolláros beruházással felépült új, a termékre dedikált gyártóüzemben történik – írták.

A projekt keretében a késztermék összetételét is a debreceni generikus kutatás-fejlesztési igazgatóság munkatársai fejlesztették ki. Mind a fejlesztés, mind pedig a gyártás komoly szakértelmet kíván meg, ugyanis egy különleges, összetett gyártástechnológiával előállított termékről van szó.

Ez az immunszuppresszáns készítmény, amelyet a szervtranszplantáción átesett páciensek kezelésében a szervkilökődés megakadályozására használnak, kapszula formában áll a betegek rendelkezésére többek között Európa és Ázsia számos országában.

A cég nettó árbevétele a nyilvánosan elérhető információk szerint 225,8 milliárd forintra emelkedett a megelőző évi 206,3 milliárdról; üzemi eredménye 52 milliárd forint fölé nőtt a 2021-es 41,3 milliárdról, adózott eredménye pedig 223,7 milliárd forint volt tavaly az egy évvel korábbi 142,6 milliárd forint után.  A Teva több mint 1800 munkavállalót foglalkoztat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.