Vidéken is kilőttek az árak: már öt városban egymillió fölötti a négyzetméterár


Kevesebb új lakás épül, de az drágábban. A fővároson és a Balaton-parti településeken kívül még sosem kínálták ilyen magas áron az ingatlanokat vidéken, és az áremelkedés üteme is rekordot döntött. Már öt megyei jogú városban is átlépte az egymillió forintos határt az átlagos négyzetméterár.

Érezhető az ingatlanpiac lendületének lassulása, ami elsősorban a jelentős áremelkedéssel, a fizetőképes kereslet csökkenésével, valamint a hitelpiaci feltételek inflációt követő változásával hozható összefüggésbe – kommentálta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. A szakember elmondta, a 23 megyei jogú városban 262 projektben 6300 új lakás épül, a kínált lakások négyzetméterára átlagosan 900 ezer forint. Az utolsó negyedévben elindított új projektek száma 29.

„Ezek a számok az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest visszaeséséről árulkodnak, akkor több projekt és lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt” – hangsúlyozta az elemzési vezető. Konkrétan a projektek száma 7,9 százalékkal, a lakások száma 15,6 százalékkal, az új projektek száma 31 százalékkal kevesebb jelenleg, mint egy évvel korábban. A projektek számát tekintve Debrecen a listavezető (46), majd Szeged (33) és Pécs (26) a sorrend.

A legtöbb lakás viszont Szegeden épül (955), ebben a rangsorban Debrecen a második (776), míg a dobogóra egy több száz lakásos nagyberuházás révén Nyíregyháza ért fel (667). A listát Hódmezővásárhely zárja, itt mindössze egy négylakásos projekt épül, míg a két projektben érdekelt Szekszárd 120 lakással csak az utolsó előtti. Salgótarjánban és Dunaújvárosban pedig továbbra sincs legalább négylakásos beruházás.

A felmérés szerint az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára 900 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a megyei jogú városokban, illetve az emelkedés üteme is rekord magasra nőtt, ami az előző év IV. negyedéves átlagárához képest 25,8 százalékos emelkedést mutat. Az áremelkedés elsősorban az év első felében volt rekord magas, az előző negyedévben (2022. III. negyedév) mért 4,5 százalékos drágulás a növekedés ütemének lassulását mutatja.

A négyzetméterár átlagértéke az idei II. negyedévben Sopronban lépte át először az egymilliós lélektani határt, ehhez az előző negyedévben már Debrecen is felzárkózott. A harmadik negyedéves zárás pedig a trend terjedéséről árulkodik, ugyanis már öt város is meghaladta, vagy elérte az egymilliós négyzetméterárat. Sopron továbbra is a legdrágább 1,09 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,06, Győr 1,02, Érd 1,01 és Szeged 1,00 millió forinttal követ. Olcsó új lakás egyedül Hódmezővásárhelyen érhető el, itt 469 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb az esély a második legolcsóbb városban, Békéscsabán hozzájutni egy új lakáshoz, itt egy négyzetmétert átlagosan 580 ezer forintért kínálnak.

Említést érdemlő, hogy az idei IV. negyedévben elindított 29 projekt, 389 lakása közül, összesen 20 projekt 184 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők.  A többi beruházás tervként szerepel, vagy még csak az engedélyezési eljárás van folyamatban.

Forrás: Otthon Centrum sajtóközleménye


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Jóval az infláció alatt emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán friss kgfb-indexe alapján.

2023. május 31.

Cégsikerek: Újra nyereséggel zárt a Budapest Airport, rekordév a Garantiqa mögött

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a COVID időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik – jelentette be szerdán közleményében a repülőtér üzemeltető társaság. Harminc éves történetének legsikeresebb évét zárta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2022-ben, 570 milliárd forint értékben vállalt új garanciát döntő részben mikro-, kis-, és középvállalati hitelek mögé; a kezességvállalási portfólió 28 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett, ezzel a társaság már 3065 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a magyar kkv szektort – közölte a társaság szerdán.