Visszatért a kisebb cégek optimizmusa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelenlegi helyzetüket nem ítélik túlságosan jónak a hazai kis- és középvállalkozások, ám várakozásaik érdemben javultak tavaly október óta, így összességében erősödött az üzleti bizalom. Az InfoTandem heti infografikája.


Ismét komoly beruházási terveket fontolgatnak a hazai kis- és középvállalkozások – egyebek mellett erre enged következtetni az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb felmérése. A kutatóműhely negyedévente szondázza a hazai cégeket az üzleti bizalom szintjének feltérképezése céljából. Az összevont indikátor, a KKV Körkép Konjunktúra Mutató értékét 10 komponensből számítják, ezek közül pedig most a várható beruházási aktivitás szintje javult a leglátványosabban: az előző negyedévben, 2015 októberében mért mínusz 18-as értékről 2015 januárjára egészen plusz 12 pontig lendült, azaz 26 pontos javulást produkált.

A várakozásokra rákérdező további részmutatók – egyetlen kivétellel, a minimális visszaesést jelző jövedelmezőséget leszámítva – szintén rendre javuló helyzetet, optimista várakozásokat tükröznek. Ezek közül a kapacitáskihasználás jelzőszámának kétszámjegyű javulását kell még kiemelni, de az üzleti helyzet, illetve a termelési szint esetében ugyancsak érdemi, 8 pontos növekedést mértek. Eközben a jelenlegi helyzetet jellemző almutatók közül három lényegében stagnált, s csupán a jövedelmezőségnél mutatkozott számottevő visszaesés az előző negyedévhez képest.

A felmérés a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem és a gazdasági szolgáltatás ágazatokba tartozó kis- és középvállalkozások közül összesen 12,4 ezer cégre terjed ki. Az egyes dimenziók pontértékeit az adott területre vonatkozó kérdésre adott válaszok alapján kalkulálják. A válaszok háromfélék lehetnek: a pozitív tartalmúakért – a témakör jellegétől függően: jó, javul, nő, javulni vagy nőni fog – plusz 100 pont, az előbbivel ellentétes, negatív megítélést tükrözőkért mínusz 100 pont, a semleges vélekedésekért (kielégítő, nem változik, azonos lesz, változatlan) pedig 0 pont jár. Ennek megfelelően, a pozitív összesített pontértékek javuló várakozásokra, növekvő optimizmusra utalnak, és viszont.

Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban –

Második, átdolgozott kiadás

A szerzők a számla és egyéb bizonylatok kiállításának, valamint az elektronikus számlázásnak az alapvető szabályait foglalják össze.

További információ és megrendelés >>

Az elemi indikátorokból képzett Konjunktúra Mutató az idei első negyedévben 16 pontos értéket vett fel, ami a tavaly októberi szintet 7 ponttal haladja meg. Az akkori 9 pont meglehetősen nagy visszaesés nyomán alakult ki, hiszen 2014 júliusában még 18 pontot mértek. Most tehát lényegében erre a szintre állt vissza az üzleti bizalom. (A mutató az elmúlt tíz évben 2009 januárjában volt a legmélyebben, mínusz 21 ponton.)

A GVI a fő indikátor mellett számít egy Bizonytalansági Mutatót is, amely jelenleg 35 pont; ez 1 ponttal múlja alul a tavaly októberi értéket, azaz a bizonytalanság stagnálásáról árulkodik.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Figyelni kell az FSR betartására, különben gigantikus bírság jöhet

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást– hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.

2023. november 28.

Több kereskedelmi üzletlánc is zárva lesz december 24-én

Több kereskedelmi üzletlánc, így a PENNY Market Kft., a Lidl Magyarország, a Rossmann és a Mountex is zárva lesz december 24-én, a megelőző napokban azonban a boltok jellemzően hosszabb nyitva tartással várják majd a vásárlókat – közölték az áruházak az MTI-vel.