Zömmel használt lakásra igénylünk hitelt – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2017. október 20.
Rovat:

Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.


A használt lakás vásárlását szolgáló szerződések hosszú évek óta messze a legnagyobb részt hasítják ki a folyósított lakáscélú hitelekből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt bő másfél évtizedben csupán kétszer fordult elő, hogy az építési célú kölcsönök beelőzték őket: összegben 2001-ben, a darabszámot tekintve pedig 2004-ben (amikor korszerűsítésre, bővítésre is több ízben szerződtek, mint használt lakásra). Az évezred elejét jellemző 30–40 százalékos súlyuk azóta – ha hullámzásokkal is – emelkedő trendet mutat, s éppen tavaly ért a legmagasabbra: a darabszámnál 65,0, az összegnél 74,1 százalékig. Ezen belül mindkét szempontból az első félévben volt a csúcs, 67,2, illetve 75,7 százalékos részaránnyal. Az idei első félév mutatói ettől minimálisan ugyan elmaradnak, de gyakorlatilag így is hozzák a tavalyi átlagot. A használt lakásoknál mindez 195 milliárd forintot jelent, amely bő 30 ezer szerződésből jött össze.

 

Az idei első hat hónapban egyébként összesen 47 ezer lakáshitelt folyósítottak, 264 milliárd forint értékben. Darabszámban ez 17 százalékos, összegben pedig 26 százalékos emelkedést tükröz az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Értékben a domináns súlyú, használtlakás-megszerzésre kapott kölcsönök közel negyedével nőttek, figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a 12,2 százalékos részarányú építési cél esetében közel duplájára, 25 milliárd forint fölé ugrott a mutató. Ezzel be is előzték a tavalyi első félévben még második legnagyobbnak számító bővítési, korszerűsítési szegmenst. Utóbbi annyira visszaszorult (13 százaléknyit olvadt), hogy a szintén duplázó újlakás-vásárlási cél is elé vágott, 19 milliárdig emelkedve.

Egy átlagos lakáshitel az első félévben 5,6 millió forintot tett ki, futamideje pedig 15,1 évet. A legtovább, 17,8 évig a lakásépítési hitelek élnek, ezt az új lakások vásárlásához kapcsolódó konstrukciók követik, 17,5 évvel. A használt lakások hiteleinél 15,7 esztendő alatt fut ki egy átlagos szerződés, leggyorsabban pedig (11,4 év alatt) a bővítést, korszerűsítést szolgáló kontraktusok járnak le.

A teljes lakáshitel-állomány 2010-ben még a 4 ezer milliárdot is jócskán meghaladta, 2011 óta azonban folyamatosan olvad: 2017 júniusának végére 2917 milliárd forintig süllyedt, ami azonban még mindig a GDP 8,3 százalékának felel meg. A devizahitelek (amelyek 2014 végén még 52 százalékot tettek ki) gyakorlatilag eltűntek. Az államilag támogatott hitelek ma 23 százalékot képviselnek, vagyis a döntő többség támogatás nélkülinek számít. Az állomány 58 százaléka koncentrálódik a bankoknál, 28 százaléka a jelzáloghitel-intézeteknél; a lakás-takarékpénztárakra egytizednyi rész jut.

 


Kapcsolódó cikkek:


Csúcson a kkv-k beruházási kedve
2018. augusztus 21.

Több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kkv-k beruházási szándéka, jelenleg tízből közel nyolc cég készül valamilyen fejlesztésre – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Szigorúbb lett a plázastop
2018. augusztus 21.

Kormányrendelet nehezíti az áruházláncok hazai terjeszkedését. Az új szabályozás azoknak az áruházláncoknak is megköti a kezét, amelyek az adott helyszínen egy másik bolthálózattól vennék át az üzemeltetést.

Négybillió dollár fölött a csúcsmárkák
2018. augusztus 17.

Százmilliárd dollárnál is nagyobb márkaértéket kellett felmutatni annak a cégnek, amelyik az idén be akart kerülni a világ 10 legértékesebb brandje közé. Az amerikaiak által dominált TOP 5-be berobbant egy kínai márka is. Az InfoTandem infografikája.

Drágul a gázolaj
2018. augusztus 15.

A Mol Nyrt. emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik.