Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy háziorvos szolgálatot ellátó Kft 2020 augusztus végén alakult, alakuláskor  áfa szerint alanyi mentesség lett megjelölve. Ez a Kft vásárolt magánszemélytől  – adás vételi szerződéssel – egy személygépkocsit, azonban az autót el is akarják adni, mert rájöttek, hogy hibás üzleti döntés volt a vásárlás. Az autó értéke 6 mFt, ezen az áron is történik az eladás. Az értékesítésről számlát állítanak ki, és itt merülnek fel a kérdések, mert erre az ügyletre senki nem számított:

  • a Kft alanyi mentesség minőségében számláz, de ha időarányosan nézzük a 12 mFt-os alanyi mentes értékhatárt így egyből át is lépi azt vállalkozás. De miután az autóvásárlás nem volt áfa levonásban érintett, mindenképp áfa mentes értékesítésnek minősül az eladása. De mit írjon a számlámra, milyen áfa megnevezést a kibocsátó? Felmerül – e az áfa körbe történő belépése az értékhatár túllépés miatt, attól függetlenül, hogy semmiképpen nem keletkezik áfa fizetési kötelezettség az autó értékesítése után. A vállalkozásnak egyébként a háziorvosi praxis állami finanszírozásán kívül, más bevétele nem lesz.

Válaszukat előre is köszönjük