Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény  (továbbiakban: Katv.) 19. § (5) bekezdésének d) pontja alapján a kisvállalati adóalanyiság megszűnik – többek között – az adóalany egyesülését, szétválását megelőző nappal is. Ugyanezen paragrafus (8) bekezdés szerint az adóalanyiság megszűnésétől számított  24 hónapban az adóalanyiság ismételten nem választható. Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény 12. §-ában foglaltak alapján a jogelőd vonatkozásában a kiva alanyiság választását tiltó – 24 hónapos – korlátozás a jogutódra is kiterjed.

Értelmezésem szerint ez azokra a KIVA alá tartozó adóalanyokra vonatkoznak, akik érintettem egyesülésben, szétválásban.

Egy  Kft-be beolvad 2020.12.31-i fordulónappal egy másik Kft. A   beolvadó Kft. jelenleg KIVA adózás alatt álló társaság, a befogadó Kft. pedig TAO szerint állapítja meg adókötelezettségét és a  beolvadás után – a befogadó és a beolvadó társaságok együttes adatait figyelembevéve – megfelel a jogutód társaság a KIVA választására jogosító feltételeknek a vonatkozó törvényi előírások szerint  2021. évtől a befogadó Kft. választhatja-e a KIVA szerinti adózást ?