Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A vadásztársaságok – mint közszolgáltatók AFA tv. 85. §. (4) b. ) – Alapszabályban rögzített alapcél szerinti tevékenységének minősül a vadásztársaság azon tevékenysége, hogy az állam képviseletében eljáró vadászati hatóság által jóváhagyott tervekben (üzemterv és éves terv) foglaltak szerint végezze vadászati-vadgazdálkodási tevékenységét. Az éves terv részét képező kilövési tervben foglaltakat köteles végrehajtani, azaz a kilövési terv szerinti vadlelövésekről egyrészt saját tagjai, másrészt vendégvadászok, bel- és külföldi bérvadászok közreműködésével kell gondoskodnia, valamint az éves terv szerint lelőtt vadat (vadhúst) is értékesíti. Mindez alapcél szerinti tevékenységnek minősül.
– egyéb sporttevékenység (pl. bérvadásztatás) (TEÁOR 9319’08)

Fenti ismertetés után az lenne a kérdésünk, hogy bel- és/vagy külföldi bérvadászok vadásztatása esetén tekinthetjük-e ezt a tevékenységet az általános forgalmi adóról szóló törvény 85.§.(1) m) pontja szerint tárgyi adómentes tevékenységnek, mint vadászati sportszolgáltatást/sportvadászati szolgáltatást. Maga a vadászati sportszolgáltatás véleményünk szerint a vad kilövésének lehetőségét, és/vagy kilövését foglalja magában, nem jár együtt termék (trófea, vadhús) átadásával és más, a bérvadászatot kiegészítő szolgáltatás nyújtásával.