Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy építőiparban tevékenykedő társaság a székhelyén kávéautomatát állított föl, amelyből az irodai dolgozók szabadon, ingyenesen fogyaszthatnak kávét, teát. Az automatát a társaság bérli, tehát bérleti díjat fizet, ezen kívül negyedévente karbantartási díj merül föl. Kérdésem ez utóbbi tételekre vonatkozik (az automatába beszerzett élelmiszerek ÁFA-ja tételes tiltás alá esik, amiket bruttó értékük alapján egyes juttatatásként SZJA-val és EHO-val adóztatunk.):
Tehát a bérleti díj és az igénybe vett karbantartási szolgáltatás:
1. előzetes ÁFA-ja levonható-e?
2. egyes juttatásként adóalapot képez-e?
Az ÁFA-t egyébként nem számoljuk el levonhatóként, viszont ami az egyes juttatások alá történő besorolást illeti, több szakmai vélemény, ami bár nem mondja ki határozottan, de az egyes juttatáshoz tartozó közvetett költségeket (mint a kérdéses esetben a bérleti díj és a karbantartási költség, vagy pl. az Erzsébet utalványoknál a kiszállítás díja és kezelési költsége) természetbeni juttatásként adóztatandó tényállásnak tekinti.
Véleményem szerint viszont egyes juttatásként csak a természetes személyek által elfogyasztható élelmiszer, étkezés, igénybe vett szolgáltatás értelmezhető, a bérleti díj, karbantartási költség, kiszállítás díja, kezelési ktg. stb. nem, ez utóbbiak legfeljebb a TAO tv. 8.§ (1) bekezdés d) pontja alá tartozhatnának. Egyébként az említett költségeket a vállalkozás érdekében felmerült költségekként kezeljük, tehát TAO-alapot sem növelünk velük.
Mi erről a véleményük?