Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk belföldi adóalanyként, nem rendelkezünk német adószámmal és németországi telephellyel, Németországból, egy német adóalanytól (‘A’ cég) vásárol nyers rezet, mint alapanyagot. A német cégtől (‘A’ cégtől) beérkező számlát Társaságunk a Közösségi Áfa bevallásban Közösségen belüli termékbeszerzésként jelenti le, ez az ügylet a nyers réz beszerzése. Az ügylethez EKAER jelentés nem tartozik, mert a nyers réz nem jön be Magyarországra, hanem közvetlenül egy másik németországi adóalanyhoz (‘B’ céghez) kerül leszállításra. ‘B’ cég a hozzá beérkezett nyers rezet – mint Társaságunk tulajdonát (saját vagyon mozgatás) – megmunkálja, rézhuzalt készít belőle. Társaságunk ‘B’ cég részére eseti megbízást ad a nyers réz megmunkálására. A rézhuzal, mint késztermék elkészültét követően ‘B’ cég Németországból közvetlenül hozzánk, Magyarországra szállíttatja a rézhuzalt. ‘B’ cég szolgáltatásról (bérmunka) állít ki számlát részünkre, melyet Társaságunk a Közösségi Áfa bevallásban Közösségen belüli szolgáltatás-igénybevételeként jelenti. Társaságunk által vásárolt réz nem fémkereskedelmi engedélyköteles termék, azonban egyéb feltételek (érték, mennyiség) fennállása miatt, amikor a németországi ‘B’ cégtől leszállításra kerül hozzánk a huzalozott réz, annak fuvarozása EKAER köteles.
Kérdéseink fenti ügyletekkel kapcsolatban:
1.) Helyesen jelenti-e le az ügyleteket Társaságunk a Közösségi Áfa bevallásban?
2.) EKAER-szám igénylése során közösségen belüli termékbeszerzést vagy bérmunkát szükséges jelentenünk?
3.) Melyik céget kell megjelölnünk feladóként? (‘A’ céget), akitől az alapanyagot (nyers rezet) vásároljuk, vagy (‘B’ céget), aki az alapanyagot megmunkálja és a készterméket (rézhuzal) hozzánk szállíttatja?