Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

KATA-s Bt elhatározza megszűnését. Eddig a beltag volt bejelentve katásként, a kültag nem működött közre a tevékenységben. A megszűnés elhatározását megelőző nappal lezárul a KATA-s időszak. A bt bankszámláján a február végéig kiállított számlák ellenértéke szerepel ( a megszűnés elhatározásának napja 03.01.). Záró-nyitó mérleget kell készíteni, amiben más eszköz nem lévén ezt tudja szerepeltetni a Bt mint eszközt. Egyszerűsített végelszámolással amikor a bt megszűnik, ebből a pénzből várhatóan még jelentős összeg megmarad. Kérdéseim:

1.) ebből az összegből a katás tagra jutó összeg kivehető e minden adó és más járulék nélkül, mint a KATA megfizetésével “rendezett” jövedelem kivét a végelszámolási időszakban, tehát már a számviteli törvény és a társasági adótörvény hatálya alatt? Ez milyen kifizetésnek minősül, kell e szerepeltetni valamilyen bevallásban (08-as)? Milyen dokumentum alapján történhet meg a kifizetés ( nincs a KATA időszak alatt eredménykimutatás, osztalék előírás) illetve a kifizetendő összeget hol kell a nyitó mérlegben szerepeltetni ?
2.) kötelező-e a másik tagra eső rész kifizetése “osztalékként” ezzel egy időben? Ennek mik az adó vonzatai?
3.) amennyiben a bent maradt pénzt csak a vagyon felosztásnál kapják meg a tagok, akkor a katásként bejelentett beltagnak fizetett összeg után milyen adó és eho fizetési kötelezettség van, illetve van e egyáltalán, vagy mint KATA időszak alatt elért bevétel már leadózottnak minősül? A bt a végelszámolás alatt tevékenységet nem végez, bevétele nem lesz.
4.) kötelező a bankszámlán a megszűnés elhatározásakor meglévő összeget a nyitó mérlegben az eszközök között szerepeltetni, illetve fel lehet e tüntetni kötelezettségként a tagoknak ebből kifizetendő összeget? Ehhez milyen dokumentáció szükséges, mivel a klasszikus osztalékról szóló döntésről itt nem beszélhetünk.