Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy KATA adózású egyéni vállalkozó fodrász (alanyi mentes) bérelne egy üzletet, melyben 2 db fodrász-széket, 1 db műkörmös berendezést, valamint 1 db kozmetika részére kialakított kezelőágy + egyéb berendezést alakítana ki.  Kérdések:

  1. Mint KATA-s vállalkozó a saját tulajdonú berendezéseket bérbe adhatja ugyancsak vállalkozóként dolgozó másik fodrásznak, műkörmösnek, kozmetikusnak bérleti szerződéssel? A 7739 TEÁOR számot felvenné a tevékenységek közé.
  2. Amennyiben az eszközöket bérlő kollégák nem kérnek számlát, úgy nyugtaadási kötelezettség elegendő-e? Természetesen az összeg beleszámít a KATA bevételi határba.
  3. Az üzlet működése kapcsán felmerülő rezsiköltségeket ugyancsak megosztaná a bérbevevőkkel. Ennek összege mint költségtérítés beletartozik-e a KATA bevételbe?
  4. Egyáltalán hol a határ, hogy ne minősüljön ingatlan bérbeadásnak? Esetleg célszerűbb lenne magánszemélyként kötni a bérleti szerződést az üzletre és magánszemélyként bérbe adni a vállalkozó kollégáknak mint üzletrész-bérlet és megfizetni utána a 15 % SZJA-t?