Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a bizalmi vagyonkezelő által kezelt vagyon költségeivel kapcsolatosan merült fel. A bizalmi vagyonkezelői szerződés arról rendelkezik, hogy a vagyonkezelőt díjazás nem illeti meg. A vagyonkezelő kft. egyéb tevékenységet nem végez, befogadja a kezelt vagyonnal kapcsolatosan felmerült költségszámlákat (pl. könyvelési díj, ügyvédi díj, egyéb adminisztrációs díj stb.), és ezeket szeretné átterhelni a kezelt vagyonra, aki pénzügyileg is rendezné ezeket. Ennek gondolom két megoldása lehet:

  • továbbszámlázza a kezelt vagyonra az általa befogadott számlákat 
  • költségek megtérítése címén a kezelt vagyonból átutalásra kerül a működése kapcsán felmerült kiadások a vagyonkezelő kimutatása alapján

Az első esetben normál egyenes áfás (27 %-os) számlát bocsát ki a vagyonkezelő kft. Mivel a kezelt vagyon nem áfa alany, így ezen számlák áfa tartalmát nem helyezheti levonásba. A vagyonkezelő kft. a befogadott költségszámlák áfa tartalmát (amennyiben levonható törvényileg) levonásba helyezi, a bevétele után bevallja a fizetendő áfát. A kezelt vagyon elszámolja költségként a befogadott számlákat?

Második esetben a vagyonkezelő kft. a kezelt vagyonnal kapcsolatosan felmerült költségszámlákat követelésként tartja nyilván a kezelt vagyonnal szemben egy elszámolási számlán, az áfát nem helyezi levonásba a befogadott számlák alapján.

(T. 368 Követelés kezelt vagyonnal szemben – K. 454 Szállítói kötelezettség)

A kezelt vagyon pénzeszközeiből átutalásra kerül a felmerült költségek megtérítése a vagyonkezelő kft. elszámolása alapján, mely gazdasági események kontírozása:

  1. Vagyonkezelő Kft. könyveiben:  T.384 Bankszámla -K.368 Követelés kezelt vagyonnal szemben
  2. Kezelt vagyon könyveiben:        T.479 Kötelezettség vagyonkezelővel szemben- K. 384 Bankszámla

Szeretném kérni a fenti gazdasági események helyes kontírozásában segítségüket mind a vagyonkezelő kft., mind a kezelt vagyon vonatkozásában.

Köszönettel