Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egészségügyi intézmény (Kórház), szerződést kötött betegeken való teszteléssel klinikai vizsgálatok végzésére egy Írországban illetőséggel bíró gazdálkodóval. A vizsgálat célja: emberi felhasználásra készülő vizsgálati készítmény klinikai vizsgálatának lefolytatása.

Véleményünk szerint ez a szerződés megfelel az 1997. évi CLIV. törvény 3.§e.) pontjában foglaltaknak, mivel emberen végzett orvostudományi kutatásokra szól a megbízás.

(Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3. § e.) :az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély birtokában vagy – törvényben meghatározott esetben – az egészségügyi államigazgatási szerv által történő nyilvántartásba vétel alapján végezhető egészségügyi tevékenységek összessége, amely az egyén egészségének megőrzése, továbbá a megbetegedések megelőzése, korai felismerése, megállapítása, gyógykezelése, életveszély elhárítása, a megbetegedés következtében kialakult állapot javítása vagy a további állapotromlás megelőzése céljából a beteg vizsgálatára és kezelésére, gondozására, ápolására, egészségügyi rehabilitációjára, a fájdalom és a szenvedés csökkentésére, továbbá a fentiek érdekében a beteg vizsgálati anyagainak feldolgozására irányul, ideértve a gyógyszerekkel, a gyógyászati segédeszközökkel, a gyógyászati ellátásokkal kapcsolatos külön jogszabály szerinti tevékenységet, valamint a mentést és a betegszállítást, a szülészeti ellátást, az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásokat, a művi meddővétételt, az emberen végzett orvostudományi kutatásokat, továbbá a halottvizsgálattal, a halottakkal kapcsolatos orvosi eljárásokkal, – ideértve az ehhez kapcsolódó – a halottak szállításával összefüggő külön jogszabály szerinti tevékenységeket is;)

A kórház költségvetési szerv, közszolgáltató, egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély birtokában végzi a tevékenységét.

A fentiekben leírtak alapján az ÁFA-ról szóló 2007. évi CXXVII.törvény 85 §-a szerint a tevékenység közérdekű jellegére való tekintettel ez a szolgáltatás mentes az adó alól ?

Amennyiben a klinikai vizsgálatok végzésére egy Írországban illetőséggel bíró gazdálkodóval köt szerződést az intézmény, akkor a szolgáltatás teljesítési helye Írország (áfa törvény 37. §), így nem a magyar jogszabályok szerint kell minősíteni a szolgáltatást ?

Jól értelmezzük-e az előzőekben hivatkozott jogszabályokat ?