Önkéntes pénztárak: évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a tagok


Bár javul a tendencia, évente még mindig több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat elmulasztásával – hívta fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke a közleményben közölte,  tagpénztáraikhoz 2021-ben érkezett befizetéseknél a veszni hagyott különbség még több mint hétmilliárd forint volt, 2022-ben viszont már alig haladta meg az ötmilliárdot, így javuló tudatosságról lehet beszélni.

A pénztárszövetség emlékeztetett, hogy a pünkösdi ünnep miatt az szja-bevallás határideje május 21-re, keddre tolódott. Az adózók számára a NAV az idén is elkészítette azt a bevallástervezetet, amelyet az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők az eSZJA portálon (eszja.nav.gov.hu) tekinthetnek meg.

Kiemelték, önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek a portálon nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések utáni adóvisszatérítésről is.

Nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlára érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forintos kedvezmény. A nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítés – részletezték.

Az adóvisszatérítés összege nem osztható meg, csak egyetlen pénztári számla jelölhető meg, további feltétel, hogy ezen a számlán az adóévben befizetésnek, jóváírásnak, lekötésnek, illetve szolgáltatás-igénybevételnek kellett történnie – írták.

Az ÖPOSZ közleményében kitért arra, hogy adataik alapján egyre tudatosabbak az öngondoskodók, hiszen amellett, hogy folyamatosan nő a nyugdíj- és egészségpénztári tagok összlétszáma – a múlt év végén már elérte az 1,04 milliót -, évről-évre emelkedik az öngondoskodásra fordított összeg is.

Ismertetik, hogy 2023-ban a pénztárszövetséghez tartozó kasszákhoz 198,7 milliárd forintot fizettek be az öngondoskodó tagok, és a munkáltatók az egy évvel korábbi 180,2, illetve a 2021-es 167,2 milliárd forintot követően, amelyet a megelőző év befizetései után visszaigényelt 30,9 milliárd forint egészített ki.

A szövetség szerint az adatokból jól látszik, hogy a visszatérítésről való rendelkezés során arányaiban jóval többen választják a már rövid távon, és sokoldalúan felhasználható egészségpénztárakat a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások helyett. Míg ugyanis a tagi befizetések kétharmada a nyugdíjkasszákba érkezik, addig a visszajáró adónak már csak alig több mint a felét kérik ebbe az öngondoskodási ágba.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. május 14.

ÖPOSZ: visszaestek a munkáltatók pénztári befizetései

A nyugdíj- és egészségpénztáraknál jelentősen visszaesett a munkáltatói befizetés aránya az első negyedévben, de ezt ellensúlyozta a hozam és az egyéni befizetések gyarapodása – mondta Kravalik Gávor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke kedden Budapesten, a szektor az első negyedévének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.
2023. október 26.

Öngondoskodási javaslatcsomagot állított össze az ÖPOSZ

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) a Makronóm Intézettel közösen javaslatcsomagot állított össze, amelynek célja, hogy erősítse az öngondoskodást a nyugdíjcélú megtakarításoknál; a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz (GFM) eljuttatott csomag erősítené a munkáltatói szerepvállalást, a befizetések utáni adó- és járulékbevételekre is alapozva növelné a pénztári taglétszámot.
2022. május 4.

A nyugdíjbiztosításon keresztül megtakarítók 12-20 százaléka nem él az adóvisszatérítés lehetőségével

Az elmúlt 5 évben jellemzően a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 80-88 százaléka igényelt adóvisszatérítést megtakarítására, 12-20 százaléka nem élt az állami támogatás lehetőségével – hívta fel a figyelmet szerdán a Bankmonitor.hu pénzügyi tanácsadó cég közleményében a NAV és a Magyar Biztosítók Szövetsége adatai alapján.