Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

2008. májusában írt alá vállalkozási szerződést két cég kulturális járulék köteles épület kivitelezésére.
Erre a kötelezettségére felhívta az építtető a kivitelező figyelmét írásban 2008. szeptemberében.
Többszöri levélváltás után a kivitelező nem vállalja a kivitelezőt terhelő kulturális járulékfizetési kötelezettséget azzal az indokkal, hogy: ,,az építtetőnek az építési szerződésben kell írásbeli tájékoztatást adni arról, hogy a megvalósítandó építmény kulturális járulék köteles-e vagy sem. A törvényhely ugyanazon paragrafusában lehetőséget ad arra, hogy a tájékoztatás ne a szerződésben, hanem külön írásban történjen meg, de ezt a szerződéskötéssel egyidejűleg vagy azt megelőzően kell megtenni””.
Véleményünk szerint a jogszabályok ismerete minden vállalkozásnál elvárható, mely alapján már a szerződéskötéskor – illetve az azt megelőző ártárgyalásokon is – ismert volt, hogy a vállalt munka kulturális járulék köteles. A 10/2001. NKÖM-PM rendelet 2. § /1/ bekezdése szerint ,,az építtető e nyilatkozatot a kivitelezés befejezéséig köteles megtenni. A kérdésben szereplő épület bekerülési értékét 2008. december hónapban szintén írásban közölte az építtető a kivitelezővel. Az épület aktiválása 2009. január hónapban történt meg.
Az építtető véleményünk szerint eleget tett az írásbeli tájékoztatási kötelezettségének.

Kinek kell a kulturális járulékot bevallani és befizetni ebben az esetben?

Mi a teendő abban az esetben, ha az építtető által közölt bekerülési érték összege az aktiválásig változik?