Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Cégünk irodát bérel egy magánszemélytől, akinek egyéni vállalkozói igazolványa is van, de a bérbeadást mint magánszemély végzi. A bérleti díj kiszámlázásakor a számlán egyéni vállalkozói bélyegzőjét használja. 2004.01.01-jétől azonban a számlán fel kell tüntetnie az EV igazolvány számát is. A január havi számla kiállításakor kértük, hogy írja rá az EV igazolvány számát, ekkor közölte, hogy a bérbeadást mint magánszemély végzi. Ez esetben kértük, hogy a számlát a bérbeadáshoz kapott adószám feltüntetésével és ne mint egyéni vállalkozó állítsa ki, és cégünk a 20%-os kifizetői szja-t a bérleti díjból levonja. (Ezt már igazán nem akarta elfogadni, mondván ő rendezi az APEH felé a kötelezettségét). A bérbeadási tevékenységéhez az adószámot azonban nem találta, így elment a helyi APEH-hoz megérdeklődni hogyan is van ez a dolog. Ott felvilágosították, hogy mivel egyéni vállalkozó is, így nem kapott a bérbeadási tevékenységéhez adószámot, nyugodtan használja a számlán az egyéni vállalkozói adószámát, nekünk pedig nem kell 20%-os szja-t levonni, hiszen azt ő majd befizeti és bevallja.
Szerintem ettől függetlenül nekünk le kell vonni a 20%-os adót, de a számlán újra az egyéni vállalkozói adatait tünteti fel, mely igen megtévesztő. Mint magánszemély bérbeadó a bérleti díjról kiállított számlán feltüntetheti az egyéni vállalkozói adószámát és a EV ig. számát, és tényleg nem kellene nekünk adóelőleget vonnunk? Idén 01-07. hóra levontuk került a 20% szja-t, de az augusztusi számla kifizetésekor (az APEH tájékoztatására hivatkozva) nem engedi levonni. Ilyen esetben mi a bérbevevő helyes eljárása? Mivel a számlát úgy állította ki, mint egyéni vállalkozó, kit terhel a felelősség a le nem vont szja miatt (ha a bérbeadó ugyan befizette)?