Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi témában kérem szíves véleményüket.

Üdvözlettel: Ágoston Csilla

A Kft. részére érkező mobiltelefon szolgáltatáshoz kapcsolódó számlákon az alábbiakat tudjuk mobilszámonkénti részletezéssel elkülöníteni és a lentiek szerint elszámolni:

  1. A parkolási költséget bruttó értéken, áfa levonása nélkül könyveljük az igénybevett szolgáltatások közé.
  2. Az internet díját az áfa nélküli nettó értéken rögzítjük az igénybevett szolgáltatások közé, áfáját előzetesen levonható áfaként könyveljük és valljuk be.
  3. A parkolási és internet díjakat nem tartalmazó telefonelőfizetés és -használat díja:

Társaságunk szabályzatban rögzíti, hogy a mobiltelefon-szolgáltatás esetében a magáncélú használatot a számla bruttó összegének a 20%-ban határozza meg, amely a munkavállalók munkabéréből kerül levonásra költségtérítésként (nem továbbszámlázott összeg). Ez alapján nem minősül ez a költség az SZJA törvény 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásnak.

A 20%-os magánhasználat értékét is tartalmazó telefonszolgáltatás előzetesen felszámított áfa értékének az Áfa törvény 124. § (3) bekezdése b) pontja szerinti 30%-át nem helyezzük levonásba.

Egy példán szemléltetve:

Számla értéke: bruttó 10.685 Ft

–          ebből parkolás: nettó 3.000 Ft + 810 Ft Áfa = bruttó 3.810 Ft

(bruttó összeg igénybevett szolgáltatás, áfa visszaigénylés nincs)

–          ebből internet: nettó 500 Ft +25 Ft Áfa = bruttó 525 Ft

(nettó összeg igénybevett szolgáltatás, Áfa visszaigényelhető)

–          ebből telefonszolgáltatás: nettó 5.000 Ft + 1.350 Ft Áfa = bruttó 6.350 Ft

Magánhasználat: 6.350 Ft * 20% = 1.270 Ft munkabérből levonásra került (T4711 K96)

Le nem vonható áfa: 1.350 Ft * 30% = 405 Ft

Levonathó áfa: 1.350 Ft * 70% = 945 Ft

Igénybevett szolgáltatás: 5.000 Ft

Helyesen járunk-e el, ha a telefonszolgáltatás Áfa könyvelésénél figyelmen kívül hagyjuk a 20% magánhasználatot, és a teljes telefonszolgáltatás áfáját osztjuk meg 30% le nem vonható és 70% levonható részre?

Ha szabályzatban rögzítjük, hogy a telefonszolgáltatás 20%-át magánhasználatnak tekintjük, valamint az Áfa törvény alapján a szolgáltatás 30% áfáját nem helyezzük levonásba, akkor azon mobiltelefon készülék előzetes áfa tartalmát, amelyen ezt a szolgáltatást igénybe vesszük

–          teljes mértékben,

–          80%-ban (20 % magánhasználattal csökkentve),

–          70%-ban (30%-os tilalom miatt), vagy

–          50%-ban (20% magánhasználat+30% áfa tilalom miatt)

levonható?

Mi a következménye, ha a Kft. nem vonta/vonja le a mobiltelefon készülékek áfáját?

Erre vonatkozóan egy új kollega a véleményét a következők szerint fejtette ki: ami az áfa törvényben nincs tiltás alatt, azt vissza kell igényelni. Aminek pedig nem igényeljük vissza az áfáját, azt azért tesszük, mert nem a vállalkozás érdekében felmerülő költség, és így bármilyen kapcsolódó szolgáltatás díja (jelen példában a telefonszolgáltatás, mobilinternet, stb.) sem a vállalkozás érdekében felmerülő költség, így azok áfája sem vonható le, sőt! mindegyik előző költség társasági adó alapot növelő tétel is.

Önök osztják ezt a véleményt?