Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértők!  Magyar kft. élére a külföldi anyavállalat egy német illetőségű ügyvezetőt nevezett ki, aki a kft.-t munkaviszonyban Németországból ügyvezeti, csak a legszükségesebb esetekben tervezi, hogy Magyarországra jön, egyébként pedig jelenleg is van biztosítási jogviszonya Németországban. (A kft. 3. országban vett árut 3. országba értékesít, ezért Magyarországon csak egy fő végez munkát, az előző ügyvezető, aki magyar, ő bonyolítja a kereskedelmet, illetve végzi az admin. tevékenységet.) A német ügyvezető munkaszerződés szerinti bére nettó 1.000EURO (a szerződésben csak nettó összeg szerepel!). Kérdésem a bér terheire vonatkozik.

  1. A magyar-német kettős adóztatást kizáró egyezményt megnézve azt gondolom, hogy a jövedelméből 15% SZJA-t vonni kell, a 2011.évi LXXXIV. tv.) 14.Cikk (2) b) pontja alapján.
  2. Ha egy EU-s állampolgár több országban is dolgozik, és ha a lakóhelye szerinti országban végzi tevékenysége nagy részét (>25%), akkor a lakóhelye szerinti TB-be tartozik, azaz eg.bizt. járulékokat (4+3+1,5%) nem kell vonni, viszont ehhez szükséges beszerezni a német hatóságoktól az A1-es igazolást;
  3. Mivel egy EU-állampolgár több országból is kaphat nyugdíjat, ezért azt gondolom, hogy nyugdíjjárulékot vonni kell;
  4. Munkabérét szociális hozzájárulási adó terheli és Szakképzési hozzájárulás is terheli.

Fentiekkel kapcsolatban kérem véleményüket! Kell-e még valamit figyelembe venni? A bérszámfejtés során kell a bérét bruttósítanom úgy, hogy az ezer EURO kijöjjön?  Van-e a magyar kft.-nek a német adóhatóságok, TB-szervek stb. felé bármiféle kötelezettsége? Tisztelettel: KSI