Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésekben kérem az állásfoglalásukat:

Egy pénzforgalmi áfaelszámolást választó/alkalmazó adózó 2019. december 12-én meghaladta a 125 000 000,- Ft értékhatárt.

Az Áfa törvény vonatkozó rendelkezései:

196/F. § (1) bekezdés b) pontja: „A pénzforgalmi elszámolás megszűnik a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító értékhatár meghaladásának napját követő nappal, ha a tárgy naptári évben a tényadatok alapján a 196/C. § (1) bekezdés b) pontjában említett feltétel nem teljesül.”

196/F. § (2) bekezdés: „Ha a pénzforgalmi elszámolás az (1) bekezdés b) pontja szerint szűnik meg, az adóalany a pénzforgalmi elszámolást nem alkalmazhatja az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító felső értékhatárt.”

Mi a helyes eljárás azon kiegyenlítetlen vagy 2019. december 12-ét követően kiegyenlített kimenő számlák esetében, amelyek teljesítési dátuma korábbi időszakra vonatkozik és a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezés szerepel rajtuk?

  1. Amennyiben az értékhatár túllépése napján (2019. december 12.) több kimenő számlát is kiegyenlítenek, a kiegyenlítés sorrendje szerint a 125 000 000,- Ft-os értékhatárig még a pénzforgalmi elszámolást, az értékhatár meghaladásával pedig már az általános szabályokat alkalmazzuk?
  2. Az értékhatár túllépése napját követően kiegyenlített számlákra a pénzforgalmi elszámolás már nem alkalmazható, azaz ezeket a kimenő számlákat – az általános szabályok szerint – a teljesítés napját magába foglaló bevallásban kell figyelembe venni? Pl. egy 2019. szeptemberi teljesítésű, 2019. december 12-t követően kiegyenlített számlát 2019. szeptember hónapban kell bevallani, azaz amennyiben szükséges önrevízióval kell rendezni?
  3. Az áfatörvény 169. § h) pontja alapján a számlán fel kell tüntetni a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezést. Mi a teendő azokkal a számlákkal, amelyeken a pénzforgalmi elszámolás kifejezés szerepel, de azokra az értékhatár túllépése miatt már nem alkalmazható a pénzforgalmi elszámolás? Azokat helyesbíteni szükséges?

Válaszukat előre is köszönöm!

Budapest, 2020. január 12.

Üdvözlettel:

Tamás Judit