Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Bérbeadással foglalkozó cég személygépkocsikat vásárol nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban bérbeadási céllal. Az autók átvételekor még nincs konkrét bérbevevő, ezeket folyamatosan keresi. Az aktiváláskor kapott számlákban szereplő Áfát visszaigényli, a havi díjaknál a tőkére jutó ÁFÁ-t szintén visszaigényli. Ezzel kapcsolatosan lenne pár kérdésem:
– A Bérbeadó cég eddig csak hosszú távú bérletet nyújtott, személygépkocsit még nem adott bérbe. Az autókat megvette októberben, de még nem minden járműre van bérlője. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben visszaigényelhető-e a személygépkocsi áfája? A 125. § (2) bekezdés b) ponthoz elegendő-e a bérbeadási szándék, az, hogy az autókat saját használatban nem használja, bérbeadásig idegen helyen tárolja, csak leendő bérbevevőnek való bemutatás céljából használják?
– Az egyik autót Bérbeadó cég decembertől leányvállalatának adja bérbe, akivel egy Áfa csoportban van. A leányvállalat nem vezet útnyilvántartást (céges-magán használat nincs elkülönítve), ezért a bérleti díj Áfá-ját nem igényelné vissza, ha 3. személytől bérelné. Az anyavállalat ebben az esetben a részére kiállított havi lízingdíj számlában szereplő Áfá-t visszaigényelheti? Az autó üzembe helyezésekor merült fel üzembe helyezési díj, mely ÁFA-t tartalmazott, és beruházásként lett elszámolva. Ez vissza nem igényelhetővé válik visszamenőlegesen?
– A nyíltvégű pénzügyi lízing szerződésben futamidő végére meghatároznak egy maradvány értéket, melynek kifizetésével az eszköz a Bérbeadó cég tulajdonába kerülhet, ilyen irányú nyilatkozat esetén. A jármű aktiválásakor a Bérbeadó cégnek ezt a maradványértéket kell beállítania a tárgyi eszköz értékcsökkenés meghatározásánál a kartonon, mint maradványérték? Vagy ez a két maradványérték eltérhet egymástól?
– Amennyiben a futamidő végén nyilatkozik a Bérbeadó cég, hogy harmadik félnek számlázza ki a lízing cég a jármű maradványértékét, akkor a bérbeadó könyveiből hogyan kerül ki majd az eszköz? A lízingbe adó cég a maradványértékről szóló számlát közvetlenül 3. félnek állítja ki.