Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő,

cégünk olyan boltokat üzemeltet, amelyekben alapvetően vegyes iparcikkeket árusít (konyhai és háztartási termékek, ruházat stb.), ugyanakkor található bennük egy kávézó részleg is. A kávézó kínálata: frissen, helyben főzött kávé és kávéalapú italok, teák; készen fagyasztva vásárolt, felengedést követően rögtön ehető sütemények (pl. sajttorta); készen fagyasztva vásárolt, de csak sütést követően ehető péksütemények (pl. croissant); előrecsomagolt üdítőitalok bontatlanul árusítva (pl. 0,5 literes jeges tea); előrecsomagoltan vásárolt üdítőitalok felbontva, kimérve árusítva (pl. 1 literes narancslé 2 decis adagokban). Mindent lehet helyben fogyasztásra, és elvitelre is kérni.

Éttermekéhez hasonló konyha nincs, csak egy sütő, hűtőpult és kávégép. A helyben fogyasztó vendégek részére vannak terített asztalok és székek, de a kért ételeket a kifizetés után a vendég viszi a helyére – tehát hagyományos értelemben vett felszolgálás nincs. Viszont az üres tányérokat nem kell visszavinni, az asztalokat a munkatársak szedik le.

Kérdésem arra vonatkozna, hogy esetünkben alkalmazható-e egyáltalán a 18%-os kedvezményes áfakulcs, és ha igen, mely termékekre és milyen esetben – számít-e az elvitel/helyben fogyasztás megkülönböztetése.

Válaszát megköszönve

Balogh Dorottya