Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

A 2023. évi LXXXIII. törvény az egyes adótörvények módosításáról IV. fejezet helyi adókról szóló része szabályozza a visszaváltási díjas termékek figyelembevételét a helyi adóban. A törvény úgy fogalmaz, hogy a helyi adó kiszámításánál az árbevetél és az ELÁBÉ összegét is csökkenteni kell a visszaváltási díj összegével. Nem egyértelmű számunkra, hogy a szabályozásban az újrahasználható, a nem újrahasználható, vagy az önkéntes alapon visszaváltási díjas termékekkel kapcsolatos tételekről van-e szó. Illetve mi az értelme a szabálynak a forgalmazó esetében, ahol a visszaváltási díj árbevétel és ELÁBÉ. Könyvelése együtt mozog egyező összegben, így az adóalapra nincs hatása a korrekciónak.

Gyártó esetében gondoljuk azt, hogy ennek a szabálynak adóalap hatása van, ahol a nem újrahasználható termékek árbevételével szemben nincs elszámolható ELÁBÉ tétel.

Kérjük, ismertessék számunkra a változás gyakorlati jelentőségét!