3 alszámláról fizethetünk a fürdőkben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A SZÉP Kártya felhasználásáról szóló kormányrendelet 2013. július 1-től lehetővé teszi, hogy a strandok, fürdők belépőit is mindhárom alszámláról lehessen fizetni. Vajon elég gyors és zökkenőmentes lesz az átállás? A szálláshelyek esetén már egy ideje élhetünk ezzel a lehetőséggel, mégis máig adódnak problémák. Ezt mutatja a Cafeteria TREND magazin felmérése, amelyből jól látható, hogy még mindig nem problémamentes a szálláshelyeken a kártyák és alszámláik elfogadása.


A cafeteriatrend.hu munkatársai összesen 117 szálláshelyet kérdeztek meg arról, hogy melyik szolgáltató kártyájával és mely alszámlákról tudják a vendégek állni az ottartózkodást. A felmérés nem csupán egy régiót ölelt fel, hanem minden megyére kiterjedt: 86 hotelt és 31 panziót sikerült meginterjúztatni.

A cél az volt, hogy a 2012-ben kapott adatokkal összevetve rálátást kapjunk arra, hogy egy év alatt mennyiben változtak a SZÉP Kártya elfogadási szokások.

Ha a SZÉP Kártyánkon lévő összeget szeretnénk felhasználni a nyaralás során, akkor az első kérdés, amit célszerű még foglalás előtt tisztázni, hogy számít-e, melyik kártyakibocsátó terméke van a birtokunkban

2012-ben a megkérdezett szálláshelyek 35%-nál nem használhattuk fel mindhárom kibocsátó SZÉP Kártyáját. Idén viszont erre már csak elvétve találunk példát. Jelen felmérés alapján a szálláshelyek mindössze 12,8%-nál jelent problémát mindhárom típusú kártya elfogadása. Azonban ezeknek a szálláshelyeknek majdnem felénél (40%) kizárólag egyetlen kibocsátó kártyájával tudunk fizetni.

Ha az egyes alszámlák elfogadását vizsgáljuk, akkor jelentős eltérés adódik a szállodák és a kisebb szálláshelyek közt.

  • A szállodák nagy részénél nem jelent problémát mindhárom alszámla elfogadása, hiszen kínálatukban mindegyik profilba beleillő szolgáltatások szerepelnek.
  • A kérdésekre adott válaszok alapján a panziók a 42 %-nál nem áll módunkban a szabadidő alszámlán lévő pénzt felhasználni. Ez meglehetősen rossz aránynak tűnik, de a tavalyi 60%-os értékhez képes jelentős javulást mutat.
  • Ami a vendéglátás alszámlát illeti, sokkal jobb a helyzet. Az összesített adatok alapján a szálláshelyek 12 százaléka nem tudja elfogadni – a szabadidő esetében ez 23,1 %. A szállodák mindössze néhány esetben adták azt a választ, hogy nálunk nem lehet fizetni a vendéglátás alszámláról, a panziók között viszont már több gond akadt. A megkérdezettek 26%-ban adtak nemleges választ a kérdőív ezen kérdésére.

A 2012-es és az idei felmérés összevetve láthatjuk tehát, hogy egyre nő azon szálláshelyek száma, ahol bármelyik kibocsátó kártyája használható, és ahol mindhárom alszámlán lévő összeget el lehet költeni. A kisebb szálláshelyek esetében ugyan még gyakrabban találkozhatunk kártyaelfogadási problémával, de ha továbbra is ilyen mértékben fejlődnek, akkor jövőre már elenyésző lesz azon panziók száma is, ahol nem mindegy, hogy melyik alszámlán van a pénzünk.

A felmérés tapasztalataiból az is jól látszik, hogy komoly feladat vár a fürdőkre, strandokra, hogy már az idei nyáron is élvezhessük a friss rendeletmódosítás előnyeit.

Ehhez a feladathoz a technikai és adminisztratív lépések megtételét követően az is hozzá tartozik, hogy az elfogadóhelyek felkészítsék a pénztáraik munkatársait is az új helyzetre.

 

A szerző a CafeteriaTREND magazin alapítója.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása: értéket teremt

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.