A hét kérdése: szolgálati idő bizonyítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen esetben van lehetőség a szolgálati idő bizonyítására tanúbizonyítás alapján?


Az igénylő a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem, vagy csak részben szereplő, okmánnyal, okirattal nem igazolt idő beszámítását tanúk nyilatkozatával bizonyíthatja, – ez az egyéb hitelt érdemlő módon történő bizonyítás.

A tanúvallomást jegyzőkönyvben rögzítik, melynek a következő adatokat is kell tartalmaznia:

  • a tanú honnan szerzett tudomást a kérdéses időről,
  • a vitatott idő tartamát a meghallgatott személy milyen eseményhez köti,
  • a tanú, aki munkatársként nyilatkozik, miként bizonyítja saját idejét,
  • ha már nyugdíjas a tanú, saját szolgálati idejét miként bizonyította,
  • a meghallgatott tanú más személy ügyében mikor, hol tanúskodott, és az eljárás milyen eredménnyel zárult,
  • a volt munkaadó és a kérelmező, illetve a volt munkaadó és a tanú között vélelmezhető-e rokoni kapcsolat.

Az ily módon történő bizonyítás nem lehetséges olyan időtartamokra, amelyekre a jogszabály az igazolás módját egykorú okirathoz, társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség teljesítéséhez kötötte vagy a vitatott idő biztosítási kötelezettsége a jövedelem nagyságától függött.

Fokozott körültekintéssel jár el a nyugdíjbiztosítási szerv azokban az esetekben, amikor a tanúknak csak közvetett tudomása van a beszámítani kért időtartamról.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

A bizonyítás lefolytatását az 1997. december 31-ét követően fennállott szolgálati időre vonatkozóan is lehet kezdeményezni, azonban nyugdíjjárulék megfizetésének tényét csak tanúval bizonyítani (és azt így minden kétséget kizáróan bizonyítottnak tekinteni) nem lehet.

Válaszadó: Póczik Kálmánné. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Még mindig kevés – reagált a munkavédelmi bírságok összegeinek jelentős emelkedése hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ nem az akár 100 millió forintra emelt büntetési tételt kevesli, hanem az ellenőrzések gyakoriságát. Utóbbi ugyanis – információk szerint – még mindig nem fog változni, mint ahogy az a gyakorlat sem, hogy a szabálytalanságokért, még a fekete foglalkoztatásért is gyakran csak figyelmeztetést „szabnak” ki az ellenőrök. A MASZSZ érdemi változtatást vár.

2024. február 21.

Új bevándorlási törvény: egyes vezetőket nehéz helyzetbe hozhat

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal, így számos jogi hátrány érheti őket. A BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértője szerint a külföldieket alkalmazó vállalatoknak személyre szabott jogi megoldásokat kell találniuk a törvénymódosítással keletkezett új kihívásokra.