A mérnökök fizetése nőhet leginkább


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Hays Hungary frissen megjelent bérfelmérésében ismerteti a legfontosabb munkaerőpiaci trendeket szektoronként. Továbbra is a szakképzett, nyelveket beszélő fiatal munkaerő a legkeresettebb. A mérnöki területeken – különösen az autógyártásban – dolgozók bére idén akár 30 százalékkal is nőhet, de az informatikai szakemberek is 8-10 százalékkal többet vihetnek haza idén. A kutatásban és a marketing területeken dolgozók fizetése ugyanakkor várhatóan a tavalyi szinten marad


Pénzügy és számvitel

A tehetséges pénzügyi szakemberek iránti munkaerőpiaci kereslet továbbra is erőteljes, különösen a gyártás, az üzleti szolgáltatások és a gyógyszeripar esetében – bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szakemberek nem szívesen költöznek egy-egy új állásért. Budapest, illetve a közép-magyarországi és a nyugati régiók továbbra is vonzzák a befektetéseket a gyártás területén, amelynek eredményeként megnövekedett a kereslet a vezető pénzügyi szakértők iránt. Az elemzés szerint a gyógyszeripari vagy FMCG háttérrel rendelkező pénzügyi szakemberek különösen keresettek. Mivel az üzleti szolgáltató központok (SSC-k) a pénzügyi jellegű folyamatokra koncentrálnak, ez a terület különösen vonzó a releváns végzettségű fiatal álláskeresők számára. A privát banki ágazat más területein egyelőre továbbra is alacsonyabb a munkaerő-toborzási hajlandóság.

Üzleti kiszolgáló központok

Mára a legnagyobb piaci szegmenssé nőtte ki magát az üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó szektor az idegen nyelveket beszélő friss diplomások és fiatal szakemberek körében Magyarországon, különösen a pénzügy és számvitel, az ügyfélszolgálat, az informatika (helpdesk és fejlesztés) és valamivel kisebb mértékben az értékesítés, a beszerzés és a HR funkciók területén. A megfelelő képesítéssel rendelkező és a keresett nyelveket beszélő álláskeresők erős pozícióban vannak, mivel a szektor munkaadói igyekeznek a legjobb tehetségeket megnyerni, ami emeli a fizetéseket. A vezető szakemberektől egyre inkább elvárják, hogy regionális feladatokat vállaljanak, és tapasztalattal rendelkezzenek az üzletfejlesztés terén.

Mérnöki és gyártási területek

E szakterület legfontosabb szegmensei az autóipar, az elektronikai beszállítók, a fogyasztói elektronika és a fémgyártás. Az autóipari vállalatok továbbra is nagy számban alkalmaznak és keresnek mérnököket, például villamosmérnököket és termelési szakembereket nyugat- és közép-magyarországi gyáraikba. Nagy a kereslet 1-3 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek iránt, akik jól beszélnek angolul – a Hays tapasztalatai alapján ezek a munkavállalók átlagosan 20-30 százalékos fizetésemelkedésre számíthatnak a tavalyi évhez képest. A kedvező javadalmazás a relokáció iránti gyakori igényt is tükrözi. Bár az elektronikai szektorban a fizetések némileg alacsonyabbak az autóiparban tapasztaltaknál, ez a terület továbbra is jól teljesít. A fémgyártás is megfelelő növekedést ígér 2013-ra: a vállalatok friss diplomásokat és tapasztalt szakembereket egyaránt keresnek.

Life Sciences

A klinikai kutatás területén korábban tapasztalt drámai fizetésnövekedés 2012-ben lelassult a munkaerő bőséges kínálata következtében. Azonban a javadalmazás még mindig versenyképes régiós összehasonlításban a gyógyszeripari kereskedelemhez kapcsolódó pozíciókéhoz képest. Az orvosi eszközök piaca esetében a fizetések idén várhatóan a 2012-es szinten maradnak. A magas értéket képviselő termékek, például a képalkotó diagnosztika esetében a diplomás szakemberek magasabb jövedelemcsomagokra számíthatnak, mint a fogyasztási cikkek és egyszer használatos cikkek területén. A mozgó bér és a nem pénzbeli juttatások kérdése egyre fontosabb a kívánt szakemberek megnyeréséhez, különösen az orvosszakmai piacon és a törzskönyvezés esetén. Azok, akik irodához kötött munkát végeznek, nagyra értékelik a rugalmas munkaidőt és az otthoni munkavégzés lehetőségét, amelyek egyre lényegesebb tényezők a tehetségek megnyeréséhez.

Értékesítés, Marketing és Logisztika

Bár a brand menedzserek fizetése a tavalyi év során jórészt csökkent a legnagyobb FMCG vállalatoknál, az értékesítési és a trade marketing háttérrel rendelkező szakemberek iránti munkáltatói kereslet nőtt. Menedzseri szinten növekvő igényt tapasztaltunk a kategóriamenedzserek és a trade marketing menedzserek iránt. Az értékesítési pozícióknál a bérezés nagyban függ az iparágtól és a szakember technikai felkészültségétől. A magasabb pozíciók magasabb alapfizetést jelentenek, a mozgó, nem pénzbeli komponens aránya pedig kisebb – itt a vállalati autó általánosnak számít a vezető értékesítők esetében. A logisztikai szektorban a mozgó bér kevésbé jellemző, és az angolul vagy németül folyékonyan beszélő szakemberek jobb karrierlehetőségekre és magasabb fizetésre számíthatnak, akárcsak a sales pozíciók esetén.

Kiskereskedelem

A toborzási hajlandóság továbbra is magas a szakterület egészét tekintve, az értékesítési asszisztensektől kezdve egészen az ügyvezető igazgatókig. Bár a komolyabb kiskereskedelmi fejlesztések szünetelnek, és néhány kisebb ruházati márka bezárta üzletei egy részét és csak a legnagyobb belvárosi boltjaira koncentrál, vagy esetleg ki is vonult Magyarországról, a fast fashion piac domináns szereplői továbbra is növekednek és bővülnek. Miközben a tapasztalt és jól felkészült kiskereskedelmi szakemberek iránt folyamatos a kereslet, pont az igazán kiemelkedő szakemberekből van hiány e szegmensben. A munkáltatók általában egységesen diplomát és folyékony angol nyelvtudást várnak el a középvezetői kiskereskedelmi pozíciók esetében.

Informatika

A vállalatok részéről komoly igény mutatkozik a speciális szaktudással rendelkező informatikus szakemberek iránt, és ez várhatóan így marad 2013-ban is. Még az egy évnél kevesebb munkatapasztalattal rendelkező, fiatal diplomások is átlagosan 8-10 százalékkal magasabb fizetésekre számíthatnak idén a tavalyi bérsávokhoz képest. A munkaadók elismerik az informatikai hiánykészségek fontosságát a hosszú távú növekedéshez, ami tükröződik a megajánlott fizetésekben is.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása: értéket teremt

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.