A távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A veszélyhelyzet ideje alatt igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg – hívta fel a figyelmet weboldalán a NAV.

A távmunka[1] költségeit azok a munkavállalók számolhatják el, akiknek a munkaszerződésükben eleve szerepel a távmunkavégzés, vagy akik munkáltatójukkal a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján állapodtak meg a távmunkavégzésről.[2]

A veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló törvény[3] rendelkezéseitől eltérően[4] igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg.

Ennek maximuma havonta

  • 2021. január 31-ig a havi minimálbér 10 százaléka, azaz 16 100 forint,
  • 2021. február 1-jétől a havi minimálbér 10 százaléka, azaz 16 740 forint,
  • az ezt követő években az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg

lehet.[5]

Ha a munkavállaló nem egész hónapban dolgozik távmunkában, akkor a havi összeg a távmunkában ledolgozott napok arányában számolható el.
távmunka költségtérítése

A költségelszámolás feltétele, hogy:

  • a költségtérítésről a munkáltató és a munkavállaló előzetesen megállapodjon, és
  • a munkavállaló a távmunkavégzés után a tárgyhónapban ne számoljon el más, az Szja tv-ben nevesített költséget, például internethasználatot, a munkavégzés helyének bérleti díját, rezsijét.

(nav.gov.hu)


[1] A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt) 196.-197. §.

[2] A veszélyhelyzet alatt a munkavállaló és a munkáltató megállapodással eltérhet az Mt. távmunkavégzésre vonatkozó szabályaitól, ilyen eltérés lehet például az otthoni munkavégzésben történő megállapodás.

[3] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.).

[4] Az Szja tv. rendelkezéseitől eltérő szabályokat a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet és a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet módosításáról szóló 393/2021. (VII. 2.) Korm. rendelet tartalmazza.


Kapcsolódó cikkek

2021. március 1.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.