ÁSZ-elnök: össze kell húzni a nadrágszíjat Koronavírus

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint folytatni kell a munkaalapú gazdaság építését, és nemcsak az állami költségvetést vagy a vállalkozások üzleti elképzeléseit kell újratervezni, hanem a családoknak is át kell tekinteniük a lehetőségeiket.

Össze kell húzni a nadrágszíjat, sőt megeshet, hogy az egész nadrágot újra kell szabni – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetője a jövő évi költségvetés tervezéséről.

Az ÁSZ elnöke szerint folytatni kell a munkaalapú gazdaság építését is. Minden intézkedést a munkahelyteremtés és a beruházásösztönzés oldaláról kell vizsgálni.  A segélyezés ugyanis csak átmeneti felkészülést jelent a munkavállalásra, a tartósan segélyből élés alapvetően konzerválja a problémákat. Akik nagy bajba kerülnek, azokat természetesen támogatni kell, de elsősorban olyan módon, hogy munkából tudjanak megélni. Ebből persze az is egyenesen következik, hogy a munkát terhelő költségeket tovább kell csökkenteni, illetve részben át kell vállalni a vállalkozásoktól.

Domokos meggyőződése, hogy nemcsak az állami költségvetést vagy a vállalkozások üzleti elképzeléseit kell újratervezni, hanem a családoknak is át kell tekinteniük a lehetőségeiket. Pénzügyileg mindenkinek terveznie kell a jövőt. A mostani helyzet világosan rámutat, hogy a családoknak is tudatosan töreked­niük kell a megtakarításra, az államnak pedig ezt ösztönöznie kell. Hosszú távon a gondos tervezés teremti meg a családok pénzügyi biztonságát, ami javítja az emberek életminőségét, és ez kulcskérdés az ország válságállóságának szempontjából is. Akik pedig vitatják a pénzügyi tudatosság erősítésének jelentőségét, azok valójában nem érdekeltek abban, hogy a magyar társadalmat pénzügyileg erős egyének, stabil anyagi helyzetű családok alkossák – állítja az interjúban Domokos.


Kapcsolódó cikkek: