Drágulást hozott a minimálbér


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Németországban számos szolgáltatás jelentős mértékben drágult az általánosan kötelező minimálbér bevezetésének hatására.


Az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér január 1-jei bevezetése az utóbbi húsz év átlagát kétszeresen vagy még nagyobb mértékben meghaladó áremelkedéshez vezetett azokban az ágazatokban, amelyekben a minimálbér miatt emelni kellett a fizetéseket – mutatta ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai alapján végzett számításokkal.

A legnagyobb mértékben a személytaxi-szolgáltatás drágult. A taxisok árai januárban az üzemanyagár-csökkenés ellenére 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, holott az 1992 óta eltelt időszakban rendre 0,4 százalék körüli volt a drágulás az év első hónapjában.

A kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal kellett többet fizetni az egységesen kötelező minimálbér alkalmazásának első hónapjában, és a vendéglátásban is jelentős a drágulás, egy korsó sör 2,4 százalékkal került többe januárban, mint 2014 első hónapjában, pedig a gazdaság egészét tekintve a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

A taxisok, szállodai alkalmazottak, pincérek és vendéglőkben dolgozó más munkavállalók mellett egy sor további szakma művelői is 8,5 eurónál alacsonyabb órabérért dolgoztak korábban. Például a fodrászok, a pékek és a kozmetikusok, a mosodák és bértisztító vállalkozások alkalmazottai, és a háztartási takarító és kisegítő munkát végző munkavállalók.

Az új szabály miatt ezeken a területeken januárban az utóbbi húsz év átlagának dupláját kitevő áremelkedés ment végbe januárban a FAZ hétfői számában megjelent összeállítás szerint.

A munkaadók gyakran panaszkodnak arra, hogy az egységes minimálbér bevezetése növeli a bürokráciát. Az országos munkaügyi hivatal (BA) vezetője szerint ez elkerülhetetlen. „A bürokrácia a jogállamiságot is jelenti, erről nem szabad megfeledkezni” – mondta Frank-Jürgen Weise. A BA elnöke hozzátette, hogy egyelőre nem tapasztalni nagyobb elbocsátási hullámot a minimálbér miatt.

Ugyanakkor – jegyezték meg a FAZ összeállításában – szakértők szerint elsősorban nem leépítésektől kell tartani, hanem attól, hogy a munkaadók kevesebb új állást hoznak létre.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

Valóban szigorodnak a 3. országbeliek jogellenes foglalkoztatását sújtó szankciók?

Módosul a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. (III. 10.) Korm. Rendelet (Magyar Közlöny 2024. évi 16. szám), aminek az egyik deklarált célja a harmadik országbeli állampolgárok jogsértő foglalkoztatására vonatkozó szankciók szigorítása. Ennek fényében nézzük meg, hogy ha jelenleg valaki a megfelelő engedély nélkül végzi a munkáját 3. országbeliként, akkor az őt foglalkoztató magyar cég milyen pénzbírságra számíthat.

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 21.

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Még mindig kevés – reagált a munkavédelmi bírságok összegeinek jelentős emelkedése hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ nem az akár 100 millió forintra emelt büntetési tételt kevesli, hanem az ellenőrzések gyakoriságát. Utóbbi ugyanis – információk szerint – még mindig nem fog változni, mint ahogy az a gyakorlat sem, hogy a szabálytalanságokért, még a fekete foglalkoztatásért is gyakran csak figyelmeztetést „szabnak” ki az ellenőrök. A MASZSZ érdemi változtatást vár.