Egyeztettek a jövő évi bérekről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közeledtek az álláspontok a jövő évi bérekről a szociális partnerek között a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai budapesti tárgyalásán.


Közel állnak a felek megállapodáshoz a jövő évi bérekről – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a tárgyalás után.

A munkaadók egységes álláspontja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum esetében 3,5 százalékos emelés fogadható el. Ez a minimálbérnél 105 ezer forint, a garantált bérminimumnál 122 ezer forintot jelent – mondta Dávid Ferenc.

Az átlagkereset ajánlással kapcsolatban Dávid Ferenc hangsúlyozta: ez a közszférában dolgozók szempontjából fontosabb, mivel számon kérhető a munkáltatótól. A versenyszférában inkább orientációs alapot jelent – jegyezte meg.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke beszámolt arról, hogy közös megállapodás-tervezetet készítettek a felek a szerdai bértárgyalások során, amiben szakszervezeti, kormányzati javaslatok is vannak, és a szöveget a munkáltatók is elfogadták.

Hozzátette: a tervezetet a kormány és a szakszervezeti oldal felhatalmazás hiányában nem tudta elfogadni és aláírni, ezért délután egyeztetnek annak elfogadásáról a döntéshozó testületekkel.

„A kormány korábban elzárkózott a szakszervezeti követelések csomagban történő tárgyalásától, ebben most elmozdulás történt” – mondta Pataky Péter. A szakszervezeti vezető szerint több formális tárgyalás nem lesz.

Ha nincs közös megállapodás, a pénteki Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésen a kormány kötelezettsége, hogy javaslatot tegyen és kihirdesse a jövő évi kötelező béreket – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben átlagkereset ajánlás nem lesz.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most célszerű részletesen felmérniük, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában, és nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk. Különösen azokban a szektorokban érdemes erre nagy figyelmet fordítani, ahol a munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeretek mellett kell megoldani a működést – figyelmeztet a Trenkwalder.

2024. július 9.

Előkészítő és befejező cselekmény a munkaidő tekintetében

A munkaidő fogalma kulcsfontosságú a munka világában, mivel meghatározza a munkavállaló által elvégzendő munka idejét és ezzel összefüggésben a munkáltató kötelességeit és jogait. A munkajog részletesen szabályozza ezt a kérdést, beleértve az előkészítő és befejező cselekmények munkaidőként való elismerését is.