Egyre kevesebb a munkahelyi baleset


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év első három hónapjában 3000 munkabalesetet regisztráltak, 7 volt halálos kimenetelű, míg tavaly ugyanekkor 3340 munkabaleset történt, amelyek közül 22 volt halálos – mondta Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgató-helyettese a Közös értékünk: a biztonságos munkahely című konferencián.


Beszélt arról is, hogy idén már kiadták a munkavédelmi ellenőrzési irányelveket, így a hatóság kiemelt célja 2012-ben a tájékoztató és felvilágosító tevékenység erősítése. A hatóságnak célja a szabálytalanságok feltárása, és “az egységes, fokozatos és arányos” szankcionálás is. Vizsgálataikat a zajjal, rezgéssel járó, veszélyes anyagokkal folyó tevékenységek ellenőrzésére összpontosítják, és kiemelten ellenőrzik a veszélyes foglalkoztatási ágazatokat, így az építőipart és a mezőgazdaságot.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyre kevesebb pénzügyi forrás jut a gazdaságban a munkavédelemre, miközben a munkavállalók – állásuk megtartása érdekében – olyan tevékenységeket is “bevállalnak”, amelyeket korábban nem – mondta Bakos József.

Az NMH honlapján közzétett adatok szerint tavaly 14 százalékkal, 17 295-re csökkent a munkabalesetek száma 2010-hez képest. A halálos munkabalesetek száma 80 volt 2011-ben, ami 16 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 28.

Sokba kerülhet a munkáltatónak a szerződés el nem olvasása

Két friss és precedensképes bírósági döntést mutat be az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője, melyekben a jogvita elkerülhető lett volna, ha a munkáltató kellő körültekintéssel jár el, és elolvassa a munkavállalója munkaviszonyának megszüntetéséhez kapcsolódó dokumentumokat.