Egyre kevesebb a munkahelyi baleset


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év első három hónapjában 3000 munkabalesetet regisztráltak, 7 volt halálos kimenetelű, míg tavaly ugyanekkor 3340 munkabaleset történt, amelyek közül 22 volt halálos – mondta Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgató-helyettese a Közös értékünk: a biztonságos munkahely című konferencián.


Beszélt arról is, hogy idén már kiadták a munkavédelmi ellenőrzési irányelveket, így a hatóság kiemelt célja 2012-ben a tájékoztató és felvilágosító tevékenység erősítése. A hatóságnak célja a szabálytalanságok feltárása, és „az egységes, fokozatos és arányos” szankcionálás is. Vizsgálataikat a zajjal, rezgéssel járó, veszélyes anyagokkal folyó tevékenységek ellenőrzésére összpontosítják, és kiemelten ellenőrzik a veszélyes foglalkoztatási ágazatokat, így az építőipart és a mezőgazdaságot.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyre kevesebb pénzügyi forrás jut a gazdaságban a munkavédelemre, miközben a munkavállalók – állásuk megtartása érdekében – olyan tevékenységeket is „bevállalnak”, amelyeket korábban nem – mondta Bakos József.

Az NMH honlapján közzétett adatok szerint tavaly 14 százalékkal, 17 295-re csökkent a munkabalesetek száma 2010-hez képest. A halálos munkabalesetek száma 80 volt 2011-ben, ami 16 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 26.

Az üzleti titok és a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme

A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek, valamint üzleti titkainak védelme szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha a munkavállaló megsérti a titoktartási kötelezettségét, akkor a munkáltató jogos gazdasági érdekeit is sérti. A jogos gazdasági érdeket sértő és veszélyeztető magatartások köre azonban szélesebb, mint az üzleti titok megsértése.

2023. szeptember 25.

Júliusban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt, ez 2%-os reálbércsökkennést jelent

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).