Füstbe ment terv – dohányzás a munkahelyen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

El sem tudja képzelni a munkanapját cigaretta nélkül? Vagy ki sem bírná, ha dohányfüstben kellene dolgoznia? Áttekintjük, milyen szabályok vonatkoznak a munkahelyi dohányzásra.


Mielőtt rágyújtunk munkahelyünkön, kétféle szabállyal kell tisztában lennünk. Egyrészt, nem mindegy, hogy hol dohányzunk, másrészt az sem, mikor. Az első kérdéshez a dohányzásra kijelölt hellyel kapcsolatos előírásokat kell ismernünk, a másodikhoz pedig a pihenőidőket.

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény szerint a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével a munkahelyen tilos a dohányzás. Teljes dohányzási tilalmat azonban – amely tehát a dohányzóhely kijelölését is mellőzi – csak akkor rendelhet el a munkáltató, ha a törvény alapján a munkáltatónál dohányzóhely kijelölésére alkalmas hely nincs. Ilyen eset lehet, ha a munkahelyen csak zárt légterű helyiségek vannak, ahol a törvény szerint nem lehet dohányzóhelyet kialakítani. Az is előfordulhat, hogy az adott munkáltatónál a törvény a nyílt légtérben is tiltja a dohányzást, például közoktatási vagy gyermekjóléti intézményben. Ezeket a szabályokat a munkáltató köteles tiszteletben tartani, és az ő felelőssége, hogy azokat a munkavállalói is betartsák. Ha a munkáltató a dohányzási tilalmat megszegő munkavállalója miatt kap bírságot, azt persze a munkavállalói kárfelelősség szabályai szerint megtéríttetheti munkavállalójával.

Kollektív szerződés alapján, ennek hiányában a munkavállalók egyetértésével nem dohányzó munkahellyé lehet minősíteni a munkahelyet. Ebben az esetben a munkáltató kizárólagos rendelkezése alatt álló létesítményekben, illetve helyiségekben dohányzóhelyet kijelölni egyáltalán nem lehet. A nemdohányzó munkahellyé minősítés tényét jól látható és egyértelmű felirat vagy jelzés alkalmazásával fel kell tüntetni. A nem dohányzó munkahellyé minősítés tehát megállapodáson alapul, azaz ehhez a kollektív szerződés rendelkezésére, vagy a kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezet, ennek hiányában a munkáltatónál a megállapodás megkötésekor foglalkoztatott munkavállalók legalább 50%-ának egyetértése szükséges. Ugyanakkor a „füstmentes” munkahelyeken is ki lehet jelölni dohányzóhelyet, ha azt a kollektív szerződés előírja, vagy a fentiek szerint a munkavállalók azzal egyetértenek.

A fentiek alapján tehát teljes dohányzási tilalomról csak akkor lehet szó, ha az adott munkahelyen nem lehetséges dohányzóhely kialakítása, vagy ebbe a munkavállalók (kollektív szerződésben, vagy szavazás útján) beleegyeznek. Utóbbi esetben azonban úgy is meg lehet állapodni, hogy a teljes dohányzási tilalom ellenére is kijelölnek dohányzóhelyet.

Atipikus munkajogviszonyok – Könyv és konferencia

Munkajogi kiskönyvtár sorozatunk 6. kötete közérthetően tekinti át a hagyományostól eltérő foglalkoztatási formák szabályozását. Ízelítő a tartalomból: részmunkaidő, munkaerő-kölcsönzés, távmunka, egyszerűsített foglalkoztatás.

A téma iránt érdeklődők konferencián is tájékozódhatnak az atipikus munkaviszonyok szabályairól dr. Bankó Zoltán előadásában.

Tekintse meg kedvezményes csomagajánlatunkat >>

Kérdéses még, hogy mikor szakíthatja meg a munkavégzést a munkavállaló egy cigi kedvéért. Fontos, hogy a dohányzásra tekintettel a munkavállalónak nem jár több pihenőidő. A munkáltató dohányzás céljára nem köteles több munkaközi szünetet biztosítani, mint amennyi a Munka Törvénykönyve szerint egyébként jár. Így a dohányzó munkavállalók rendelkezésére csak a munkaközi szünet áll, amelynek tartama hat órát meghaladó napi munkaidő esetén 20 perc, kilenc órát meghaladó napi munkaidő esetén pedig további 25 perc. A munkaközi szünet alatt a munkavállalót nem terheli rendelkezésre állási kötelezettség. Így nem tiltható meg, hogy ilyenkor – például mert nincs a munkahelyen belül dohányzóhely – a munkahelyet elhagyva, azon kívül dohányozzon.

A munkavállalók olykor előszeretettel hivatkoznak arra, hogy az ő munkakörükben munka közben is lehet dohányozni, ezért nem kell megvárniuk a cigarettázással a munkaközi szünetet. Ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt, a dohányzás nagyban befolyásolja a munkára képes állapotot. Gondoljunk arra, hogy az égő cigaretta leköt egy kezet, figyelni kell a lehulló parázsra, illetve a munkavállaló biztosan megosztja figyelmét a munka és a dohánytermék élvezete között. Ezért legfeljebb akkor képzelhető el a munkaidő alatti dohányzás, ha nem tényleges munkavégzés alatt, hanem a rendelkezésre állási kötelezettség idején történik. Másrészt, még ebben az esetben is tekintettel kell lenni a nem dohányzók védelmére és a tűzvédelemre vonatkozó szabályokra. Az anyagra váró kőműves ezért hiába gondolja úgy, hogy a következő téglacsomag megérkezéséig igazán elszívhat egy cigit, ha ezt a munkavédelmi vagy a tűzvédelmi szabályok kizárják.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Új bevándorlási törvény: egyes vezetőket nehéz helyzetbe hozhat

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal, így számos jogi hátrány érheti őket. A BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértője szerint a külföldieket alkalmazó vállalatoknak személyre szabott jogi megoldásokat kell találniuk a törvénymódosítással keletkezett új kihívásokra.

2024. február 19.

Programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá teheti. A Morgan Stanley budapesti munkatársai immár hatodik éve segítenek önkéntes szervezeteknek továbblépni a digitális evolúciójukban. Az elmúlt bő fél évben nemcsak a Mellrákinfo Egyesület honlapját újították meg, hanem a Salva Vita Alapítványnak is kifejlesztettek egy új online platformot, ami megkönnyíti a megváltozott munkaképességű álláskeresők képességeinek felmérését.