Hány fokra állítsuk a légkondit nyáron? – Klímaetikett lehet a megoldás


A hűtés és fűtés problémája számtalan munkahelyen komoly gondot okoz, különösen nyáron, amikor a klímaberendezés használata is napirendre kerül. Sok munkavállaló mindennapjait megkeseríti az a tény, hogy az irodában a hűtést központilag szabályozzák, melyet gyakran nincs lehetőségünk befolyásolni. Ha mégis van mód a klíma beállítására, akkor pedig nehéz eldönteni, kinek feleljünk meg: azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnének a monitor előtt.

Sokan talán nincsenek tisztában vele, de a munkavédelmi előírások részletezik a munkahelyeken betartandó hőmérsékleteket is. A nyári hőségben a megfelelő hűtés szükségességét a jogszabályok is alátámasztják. A munkáltató kötelessége az is, hogy megfelelő komfortot és szellőzést biztosítson a munkahelyen.„Sajnos egyelőre nincs olyan technikai megoldás, mely által az egy légtérben tartózkodók komfortérzetét egyénileg tudnánk szabályozni. Egy adott helyiség dolgozóinak nincs más választása, mint hogy kompromisszumot kössenek annak érdekében, hogy mindenki hatékonyan tudjon dolgozni, és az egészségük se kerüljön veszélybe. Ezt a közös megegyezést akár egy „klímaetikett” formájában a belső szabályzatba is érdemes lehet rögzíteni, ezzel biztosítva a dolgozók egyéni preferenciáit. Az egy helyiségben tartózkodó nemek aránya is befolyásolhatja a megfelelő hőmérséklet kiválasztását. Kutatások szerint a nők átlagosan 1°C-kal melegebb hőmérsékletet tartanak megfelelőnek a munkavégzéshez” – árulta el Antal Mihály a Gree légkondicionálók műszaki szakértője. Hozzátette, a klimatizálás megtervezésénél az egyik fő szempont, hogy úgy helyezzük el a beltéri egységet, hogy az ne közvetlenül fújjon a helyiségben tartózkodókra. Ezzel kivédhető a különböző betegségek kialakulása vagy az izmok és ízületek kihűlése, megfázása. Hány fokra állítsuk a klímát?A kinti és a benti hőmérséklet-különbség ideális esetben 5 és 8 fok között mozog. Ha nagyon szükséges -, és az egyéni komfortérzetünk alapján ennél mégis hűvösebbre vágyunk -, akkor is legfeljebb tíz fokos különbséget állítsunk be! Amennyiben mégsem sikerül megegyezni a munkatársaknak az ideális hőmérséklettel kapcsolatban, néhány kompromisszumos tippet ajánl a szakember:

  • Állapodjunk meg egy időtartamban, mikor és mennyit üzemeljen a hűtőberendezés! Ha valaki érzékeny a klímára, időzítse a hűtés idejére az ebéd- vagy kávészünetét!

  • A munkaállomásokat úgy érdemes kialakítani, hogy a légáramlat ne fújjon rá senkire!

  • Érdemes még a munkakezdés előtt lehűteni a helyiséget, hogy ne intenzív hűtéssel kelljen kezdeni a napot.

  • Aki túl érzékeny a klímára vagy nem bírja sokáig elviselni a hideget, vigyen magával a munkahelyére egy sálat, pulóvert vagy mellényt, hogy védje magát a hűvösebb levegő ellen!

Éjszaka is hűsöljünk?Gyakori kérdés a nyári szezonban, hogy éjszakára is lehűtsük-e a lakást. Az alváshoz optimális belső hőmérsékletet a szakértők általában 18 és 20 fok között ajánlják. Kutatások szerint a túlzott hideg negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, míg a meleg kevésbé. Ezért éjszaka kiemelten fontos megfelelő hőmérsékletet beállítani. Általában javasolt legfeljebb 5-7 fokkal lejjebb venni a hőmérsékletet, figyelembe véve, hogy éjszaka általában hűvösebb lesz odakint.Öntanuló vezérlés a légkondicionálásábanIdeális választás lehet otthoni légkondicionálásra a 2023-as évi Gree termékpaletta legújabb modellje, a Gree Smart R. Ez a forradalmian új fejlesztésű klímaberendezés az energiahatékonyság jegyében számos újdonságot rejt magában, miközben a pénztárcánkra is vigyáz. A mesterséges intelligencia egyesíti a Deep Q-Learning és az Expert System Theory technológiákat, melyek lehetővé teszik a légkondicionáló alkalmazkodását a környezeti paraméterekhez. A rendszer offline állapotban is képes interaktívan tanulni, és minél hosszabb az algoritmus öntanulási ideje, annál hatékonyabbá válik a vezérlési stratégia. A Gree-AI technológia évente minimum 10 százalékkal, hosszú távon pedig akár 20 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást, továbbá maximalizálja a felhasználói komfortérzetet.Használjuk az eszköz előre beállított időzítőjét vagy a légkondicionáló „Sleep” funkcióját. Így elérhetjük, hogy ébredés előtt az optimális 20-22 fokos hőmérséklet legyen beállítva. Ha felkelés után azt tapasztaljuk, hogy a bőrünk szárazabb vagy az orrunk bedugult, a következő alkalommal állítsuk át a ventilátor erősségét vagy emeljük meg a hőmérsékletet. Ezáltal a még rossz alvók is pihentető éjszakákra számíthatnak, nem kell tartaniuk az apróbb zavaró klíma hanghatásoktól sem, sőt az aggódó szomszédok is örömmel fogják nyugtázni a klímaválasztást.

Forrás: Gree Magyarország sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).