Így járhat vissza a 98 százalékos különadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 98 százalékos különadó nem jár vissza, csak visszajárhat, ha az adózó teljesít bizonyos feltételeket. S ha végül vissza is jár az összeg, azonnal újabb adó terheli, amely akár 75 százalékos is lehet.


2014. szeptember 30-tól hatályos a 2010. évi XC. törvény azon rendelkezése, amely törvényi szintre emeli azon alkotmánybírósági álláspontot, amely szerint nemzetközi egyezménybe ütközik a 98 %-os különadó – ez természetesen nem szó szerint jelenik meg és nem is jelenti azt, hogy a teljes összeg visszajár.

A törvény 12/D §-a tartalmazza tizenkét bekezdésen át azokat a feltételeket, amelyek alapján a különadó levonás egy része, más adónemen keletkezett túlfizetésként visszajárhat.

Miért csak „járhat” és nem „jár”?

Először is: azokat az eseteket, amelyben különadóval terhelték a kifizetéseket, nem vizsgálják felül hivatalból. Kizárólag kérelem alapján jár el az adóhatóság.

Másodszor, a korábbi különadó alapját új adónem terheli: az átalányközteher. Technikailag az adófolyószámlán azonos adónem kódon fog megjelenni, ugyanis a törvény szerint az adóhatóság ezt egyazon adószámlán kezeli.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>

Harmadszor, mert kiutalás csak akkor történhet meg, ha az adózónak nincs más adónemben tartozása,

és nem utolsó sorban: csak adóelévülési időn belül kezdeményezhető a különadó törlése.

A kérelemben nyilatkozni kell:

– mely jogviszonyára tekintettel vált jogosulttá az adózó, az egykori különadó alapját képező bevételre, és a bevételnek mely része minősül nem jogszabály alapján megszerzettnek (külön megállapodás),

– kifizető neve, székhelye, adószáma,

– van-e az adott üggyel kapcsolatban-folyamatban lévő vagy lezárt jogorvoslati eljárás, illetve kártérítésre jogosulttá vált-e.

Az adóhatóság felszólíthatja a kifizetőt adatszolgáltatásra, ezzel ellenőrizve a nyilatkozatban foglaltakat.

Miért fontos a jogszabály alapján megszerzett bevétel?

A különadó alapját képezte az érintettek adott jogviszonyának megszűnésével összefüggésben juttatott (pénzbeli vagy egyéb formában felmerülő) bevétel. Ez lehetett jogszabály alapján meghatározott összeg, amelyhez nem kellett a foglalkoztató külön beleegyezése, törvény írta elő, és/vagy külön megállapodás alapján meghatározott juttatás, amely csak az adott jogviszonyban lévők, kölcsönös megállapodása alapján járt. Ez utóbbi bevételeket magasabb átalányközteherrel rendeli terhelni a törvény, mértéke 75%. A jogszabály alapján megszerzett bevételek esetén, az egykori különadó megállapításának éve szerint a megállapítandó átalányközteher mértéke:

– 2010. adóévre 40%,

– 2011. adóévre 15%,

– 2012. adóévre 20%,

– 2013. adóévre 25%.

Ki nyújthatja be a kérelmet?

Kérelmet az egykori különadó terheltje, illetve – időközbeni elhalálozása esetén – bármely örököse nyújthatja be, ha különadó ügyben korábban jogorvoslati eljárás alapján kártérítést nem ítéltek meg.

Mikorra várható határozat? Hogyan kapják vissza a pénzt?

Az első, ez ügyben meghozott határozatok 2015. január 28-át követően jelennek meg. Pozitív elbírálás esetén, újabb eljárási cselekmény következik: 17-es átvezetési kérelmen kell kérni az így immár túlfizetésként jelentkező összeg kiutalását vagy más adónemre történő átvezetését. A törvény szerint késedelmi kamat – a módosuló kötelezettséggel kapcsolatban – nem jár az adózónak, ebben az ügyben.

Mi történik a folyamatban lévő önellenőrzésekkel?

A folyamatban lévő, még el nem bírált kérelmekre a 2014.09.30-tól hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni. A 2014.02.26-át követően benyújtott és elutasított önellenőrzések határozatát visszavontnak kell tekinteni és az eljárást a jelenleg hatályos előírások alapján folytatják le. Ha volt olyan önellenőrzés, amelyben 2014.09.30-át megelőzően csökkentették a különadót és visszaigényelték (kivéve, ha nem is állt fenn különadó kötelezettség), azt – lezárt időszakot eredményező vizsgálat ellenére is – az adóhatóság ellenőrzi és hivatalból állapítja meg az átalányközteher-kötelezettséget. Itt fontos megemlíteni: az átalányközterhet a kötelezettség eredeti esedékességének napjára vonatkozó hatállyal állapítják meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Négynapos nyári munkahéttel kísérletezik a PwC Magyarország

A PwC Magyarország a könyvvizsgálati üzletágában idén nyáron pilot jelleggel 4 napos munkahetet vezet be. Június elejétől augusztus végéig a vállalat 280 munkatársa csak hétfőtől csütörtökig fog dolgozni. A pilotban az audit tevékenységet folytató csapatok vesznek részt.

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.