Így pörgetné a béremelést a szakszervezet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adókedvezmények járnának az infláció feletti béremelésre a kereskedelmi szakszervezet javaslata szerint.


Javaslatokat tett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a kormánynak arra, hogyan lehetne ellensúlyozni a kereskedelmi szektor megnövekedett adóterheinek a foglalkoztatásra és bérekre gyakorolt kedvezőtlen hatását – közölte a szakszervezet pénteken.

A KDFSZ közleménye szerint plusz teherként érintik a szektorban működő vállalatokat a kereskedelmi különadók, továbbá az a törvénymódosítás, amely alapján az egymás utáni két évben veszteséges kereskedelmi nagyvállalatoknak be kellene szüntetni tevékenységüket. 

Az első javaslatban az szerepel, hogy le lehessen vonni az inflációt meghaladó béremelés tömegét az élelmiszerlánc felügyeleti díjból, amennyiben a fizikai dolgozók átlagos állományi létszáma nem csökken, ugyanakkor a számukra kifizetett alapbértömeg az inflációs rátát meghaladó mértékben emelkedik.

A KDFSZ javasolja továbbá, hogy a veszteséges működés szankcionálása során ne számítson be a veszteség kalkulációba az a költségtöbblet, amely a fizikai dolgozók alapbérének az inflációt meghaladó mértékű emeléséből keletkezik.

A szakszervezet azt is előterjesztette a kormánynak, hogy azok a vállalatok, amelyek a nyereség egy részét nyereségrészesedés formájában a dolgozók jövedelmének emelésére fordítják, kapjanak adókedvezményt  az így kiosztott nyereséghányadra. 

Az új Jogtár egyes előfizetési konstrukciói

mellé most táblagépet adunk!

További részletekért kattintson »

A fizikai dolgozók bruttó átlagbére a szakszervezet tájékoztatása szerint a kereskedelemben  121 500 forint volt 2013-ban, amelynek a nettó összege 79 600 forint. Ez a nettó bér nyolcezer forinttal marad el a létminimum 2013-as összegétől. A szabad vasárnap – szakszervezet által egyébként támogatott – bevezetése után, egy átlagos dolgozót a vasárnapi pótlék elvesztése miatt átlagosan havi 5500 forint  veszteség érhet, amely tovább súlyosbítja a megélhetési körülményeket – írja a KDFSZ.

A szakszervezet tavaly decemberben levélben küldte meg javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de arra még nem kaptak választ.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.

2024. február 23.

4,5 százalékos a munkanélküliség

2024 januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).