Lakhatási támogatás az álláskeresőknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javulása, elhelyezkedési esélyeik növelése érdekében, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból tavaly októberétől lakhatási támogatás nyújtható. Az álláskeresők így olyan munkalehetőséget is elfogadhatnak, amely adott esetben az állandó lakóhelyüktől távol található – írja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.


Ki jogoslt a támogatásra?

A támogatást azon álláskeresők vehetik igénybe, akik

  • legalább három hónapja álláskeresőként vagy
  • pályakezdő álláskeresőként vagy
  • csoportos létszámleépítésben érintett álláskeresőként vagy
  • közfoglalkoztatást követően álláskeresőként van nyilvántartásba véve
  • és akik a munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében vállalják, hogy a lakóhelyüktől távoli munkalehetőséget is elfogadnak.

További feltételek még, hogy olyan munkaviszonyt létesítsen, ami legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű, és az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye között naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje az 5 órát meghaladja, és nincs ingatlan (részben vagy egészban) tulajdona  a munkavégzés helyén, vagy közelében és nem a korábbi munkáltatójával létesít munkaszerződést, valamint lakást bérelne és más támogatásban nem részesül.

Maximalizálva van a fent leírt munkaviszony által szerzett rendszeres jövedelem is (a minimálbér háromszorást nem haladhatja meg a havi bruttó jövedelem).

A támogatás igényléséhez be kell mutatni a munkaszerződést, a lakás-bérleti szerződést és lakossági folyószámla meglétét is bizonyítani kell (amiről a bérleti díj utalása történik).

Támogatás tulajdonságai

A támogatás kizárólag  belföldön való munkavégzés érdekében adható, és csak belföldi ingatlanra, legfeljebb 18 hónapra és más-más összegbeli határok vonatkoznak a támogatás egyes szakaszaira, valamint függ az összeg mértéke, attól hogy az ingatlant egyedül vagy több személy veszi igénybe, közeli hozzátartozóval vagy nélkül. A támogatás megítélésekor mérlegelési lehetősége van a kirendeltségnek, kérelemre előleget is nyújthatnak.

A támogatás a bérleti díjjal (benne a közüzemi díjakkal) kapcsolatos kiadásokra használható fel, a folyósítás időtartama alatt, a támogatott részére egymást követően, több ingatlanra kötött bérleti szerződés esetében is folyósítható a támogatás, azonban a költségek emelkedése, a támogatás összegét nem befolyásolja. A támogatás kimerítését követően újabb támogatás, annak lejártát követő 36 hónap elteltével állapítható meg.

A kérelem benyújtásának módja

Amennyiben a támogatás célcsoportjába tartozó álláskereső elhelyezkedése helyi munkaerőigény kielégítésével nem oldható meg, és esetében szükségesnek mutatkozik lakhatási támogatással elősegíteni elhelyezkedését, akkor azt a kirendeltségi ügyintézőjével közösen egyeztetik. Azt követően, az álláskeresőnek kell benyújtania a lakhatási támogatás iránti kérelmét a kirendeltségre, a rendelkezésre bocsátott kérelem-nyomtatványon.

E kérelmet a foglalkoztatás megkezdését megelőzően, vagy ha a foglalkoztatás alapjául szolgáló jogviszony létesítésére a kérelem benyújtását megelőzően sor került, legkésőbb a jogviszony létesítését követő 30 napon belül kell benyújtania.

A kirendeltség a támogatásról – a támogatást nyújtó a munkaügyi központ nevében – a kérelem beérkezését követő 45 napon belül dönt.

A támogatás részletes feltételeiről a támogatást kérő és a kirendeltség hatósági szerződés(eke)t köt, mely szerződés(ek)ben részletesen rögzítésre kerülnek a támogatással kapcsolatos jogok és kötelezettségek, a támogatás elszámolására vonatkozó szabályok.

 

Részletek, fogalommeghatározások és kitöltendő nyomataványok itt találhatóak.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most célszerű részletesen felmérniük, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában, és nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk. Különösen azokban a szektorokban érdemes erre nagy figyelmet fordítani, ahol a munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeretek mellett kell megoldani a működést – figyelmeztet a Trenkwalder.

2024. július 9.

Előkészítő és befejező cselekmény a munkaidő tekintetében

A munkaidő fogalma kulcsfontosságú a munka világában, mivel meghatározza a munkavállaló által elvégzendő munka idejét és ezzel összefüggésben a munkáltató kötelességeit és jogait. A munkajog részletesen szabályozza ezt a kérdést, beleértve az előkészítő és befejező cselekmények munkaidőként való elismerését is.