Magyarokat is büntet a német minimálbér


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év elejétől Németországban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezettek be, ami nemcsak a német munkavállalókat érinti, hanem azokat is, akik nem német munkavállaló alkalmazásában állnak, hanem csak ideiglenesen tartózkodnak az országban. A magyar kamionsofőrök is ilyenek, de a hazai munkáltatók többsége nem bírja el a magasabb fizetést – írja a hvg.hu.


A rendelkezés minden, Németországban – akárcsak átmenetileg – dolgozó munkavállalót érint, de elsősorban a külföldi, kelet-európai fuvarozókat érinti kedvezőtlenül.

A német fuvarozási piacon a 2008-as válság után jelentek meg a kelet-európai cégek, amelyek jelentős árelőnyükkel tudtak maguknak részesedést szerezni a piacon. Ezt az árelőnyt rombolhatja most le az új német minimálbér.  

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

A külföldi kamionsofőröknek ugyanis akkor is ki kell fizetni a megemelt minimálbért, ha csak egy órát tölt németországi utakon, ráadásul akkor is, ha a sofőr nem német, hanem például magyr fuvarozó cég alkalmazásában áll.

A külföldi fuvarozócégeknek ez értelemszerűen magasabb bérköltségeket is jelent – akár havi 200 ezer fointot is munkavállalónként – , amit sok magyar cég nehezen, vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni – írja a hvg.hu.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Még mindig kevés – reagált a munkavédelmi bírságok összegeinek jelentős emelkedése hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ nem az akár 100 millió forintra emelt büntetési tételt kevesli, hanem az ellenőrzések gyakoriságát. Utóbbi ugyanis – információk szerint – még mindig nem fog változni, mint ahogy az a gyakorlat sem, hogy a szabálytalanságokért, még a fekete foglalkoztatásért is gyakran csak figyelmeztetést „szabnak” ki az ellenőrök. A MASZSZ érdemi változtatást vár.

2024. február 21.

Új bevándorlási törvény: egyes vezetőket nehéz helyzetbe hozhat

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal, így számos jogi hátrány érheti őket. A BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértője szerint a külföldieket alkalmazó vállalatoknak személyre szabott jogi megoldásokat kell találniuk a törvénymódosítással keletkezett új kihívásokra.