Mennyit keresnek a szabadban dolgozók?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyatrán keresnek az építőmunkások és a  gyógynövénytermesztők – derül ki a Napi.hu írásából.


A Napi.hu 71, nem irodai munkakör bérezését hasonlította össze a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2013-as adatai alapján; a lap bruttó kereseti adatokat közölt.

Zöldség, gyümölcs, dísznövény-termesztéssel 140-148 ezer forintot lehet bruttóban keresni; a gyógynövénytermesztők mindössze 123 ezer forinthoz jutnak. Hasonló 143-147 ezer közötti fizetésre számíthatnak a baromfi-, szarvasmarha-, ló-, vagy sertéstenyésztők.

A mezőgazdasági mérnökök havi bruttó 312 ezer forintos keresetre számíthatnak, míg a mezőgazdasági technikusok átlagosan 242 ezer forintot keresnek.

Az NFSZ adatai szerint az egyszeri építőipari munkás mindössze havi bruttó 126 ezres keresetre számíthat.

További részleteket itt talál.

Munkajogi kiskönyvtár csomag

A Munkajogi kiskönyvtár sorozat 2014-ben megjelent kötetei csomagban 20% kedvezménnyel kaphatók. A csomag A munka díjazása; A munka és a pihenőidő szabályai; A munkaviszony megszűnése és megszüntetése című kiadványainkat tartalmazza.

 

Bővebb információk és megrendelés itt.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 19.

A joggal való visszaélés új szabályozása a Munka törvénykönyvében

A joggal való visszaélés tilalma a munkajog egyik fontos alapelve, amely megsértése jelentős érdeksérelmet okozhat a munkaviszony alanyai számára. Az Mt. 2023. január 1-jei módosítása pontosította a bizonyítási teher kérdéskörét, ami így jóval egyértelműbbé vált.

2023. szeptember 15.

A kollektív szerződéskötési szabadság alkotmányos keretei

A kollektív autonómia alkotmányos keretei, az abból folyó jogosultságok értelmezése, valamint a jogrendszerbe történő „implementálása” tekintetében jelentős különbségek lelhetők fel a nemzeti sajátosságoknak megfelelően is, de a gazdasági munkajog és a „közszféra munkajoga” tekintetében is. A tanulmány e tekintetben az állami szférára fókuszál: a közszférában dolgozók ugyanis minden jogállamban bizonyos fokú korlátozásokkal gyakorolhatják a kollektív jogokat a gazdasági versenyszféra munkajogához képest.

2023. szeptember 13.

A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

Miközben a vállalatok hosszú távú eredményességének kulcsa a digitalizáció és a fenntartható működés, addig a döntéshozásért felelős igazgatósági tagoknak alig töredéke rendelkezik ilyen irányú tapasztalattal – mutat rá az EY európai pénzügyi szolgáltató cégeket elemző nemzetközi kutatása. A bankoknak, vagyonkezelőknek és biztosítóknak mihamarabb meg kell emelniük a női vezetők arányát is, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.