Nem jó Nógrádban dolgozni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az országos átlag kétharmadát keresik a Nógrád megyei munkavállalók.


Nagyjából havi 150 ezer forintot kerestek tavaly a Nógrád megyei munkavállalók, ez az országos átlag kétharmada – olvasható a megye 2013. évét gazdasági szempontból elemző kiadványban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád Megyei Adóigazgatósága, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Hírlap által megjelentetett TOP 50 szerint a vendéglátásban és a kereskedelemben volt a legalacsonyabb az átlagjövedelem (fejenként évente egymillió 250 ezer, illetve egymillió 522 ezer). Megyei viszonylatban a vegyipari vállalkozások alkalmazottai kapták a legmagasabb átlagbért, évi 3 millió 535 ezer forintot, ami már az országos átlagot is túlszárnyalta, közel másfélszeresével. 

Hozzáteszik: a nemzetgazdasági átlag közelében ezen kívül csak a kohászat dolgozói kerestek. Az élelmiszeriparban szinte forintra pontosan annyiért dolgoztak, mint 2012-ben, a gépiparban pedig csökkent az átlagkereset.

Az idén kilencedik alkalommal megjelent TOP 50-ből kiderül: a 3626 nógrádi társas vállalkozásból 109 cégben rendelkeztek részesedéssel külföldi befektetők, jellemzően a gépiparban, a kohászatban és a vegyiparban. A külföldi érdekeltségű cégek 3425 embert alkalmaztak, a megyei összlétszám 18,3 százalékát.

Tavaly 18 692 ember dolgozott a megyében, a munkanélküliségi ráta meghaladta a 15 százalékot.

A kiadvány adatai szerint a gazdálkodó szervezetek 98,2 százalékát a többnyire hazai tulajdonosi körrel rendelkező mikrovállalkozások jelentették Nógrádban, a megyében 56 közép- és 11 nagyvállalkozás működött. A legnagyobb foglalkoztatók a legfeljebb 49 főt alkalmazó társaságok voltak. 

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.

2024. február 23.

4,5 százalékos a munkanélküliség

2024 januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).