Nem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban


Nem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban. 10-ből 7 vállalkozás a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez a következő egy évben, emellett kismértékben erősödött a cégek létszámbővítési szándéka is. A K&H bizalmi index legutóbbi eredményeiből az is kiderül, hogy az egyszámjegyű fizetésemelés mellett a cégek közel felénél cafeteriára is számíthatnak a dolgozók.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023. május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 728 ezer főt tett ki, amely 29 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint pedig még tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma a következő 12 hónapban. „A kkv-k számítanak a munkavállalóikra. Ezt mutatja, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére nem volt és nem is várható elbocsátási hullám a szektorban. Jelenleg 10-ből 7 vállalkozás a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez az előttünk álló egy évben, emellett kismértékben, 16 százalékról 23 százalékra nőtt a létszámbővítést tervezők aránya az előző negyedévhez képest” – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Csökkenő pályán a fizetések

A fizetésemelési szándéknál már inkább a visszafogottság jellemző. „Az elmúlt két évben igen hullámzó volt a béremelési szándék, 2022 utolsó negyedéve óta viszont csökkenő pályára állt. Jelenleg a vállalkozások kétharmada tervez fizetésemelést, holott az előző két negyedévben még 70 százalék felett volt ez az arány. Az emelés mértéke pedig jelentősen elmarad a tavalyi, átlagosan 14,5 százalékos éves inflációtól, a munkavállalók átlagosan 8 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a következő egy évben.”

A béren kívüli juttatások tervezésénél kivárás figyelhető meg. Az előző negyedévhez képest gyakorlatilag változatlan arányban, a cégek 44 százaléka tervez valamilyen plusz juttatást adni a munkavállalóknak. „Az első helyen továbbra is a közlekedési költségtérítés áll, minden ötödik cég támogatja ezzel a dolgozókat. Ezt követően azonban a 13. havi fizetésnél kisebb mértékű, 5 százalékpontos visszaesés figyelhető meg (15%) az előző negyedévhez képest, miközben szinte ugyanilyen arányban számolnak SZÉP kártyával (14%) is. Utóbbi nagy segítség lehet a munkavállalóknak, mivel a módosításoknak köszönhetően ismét felhasználható élelmiszervásárlásra, és a kedvezményes éves keret is megemelkedett 650 ezer forintra. Így akár fizetésemelésre is jó megoldás lehet” – mondta el a szakértő.

Forrás: K&H bizalmi index


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.