Az ellenőrzés hírére számos szüneteltetett NAV automatát visszakapcsoltak


Nyáron országszerte több mint hatszáz étel- és italautomatát „élesztettek újra” az üzemeltetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek hírére: a korábbi időszakhoz képest a négyszeresére ugrott a visszakapcsolások száma – tájékoztatta a hivatal közleményben csütörtökön.

Kiemelték, hogy többmilliós büntetést kockáztat az az üzemeltető, aki szabálytalanul működteti automatáját. A revizorok a szabályszegőket akár egymillió forint mulasztási bírsággal sújthatják, ezen túl meg kell fizetni az eltitkolt bevételek utáni adót, továbbá a késedelmi pótlékot és adóbírságot is, amelynek összege a be nem fizetett adó kétszerese is lehet – tették hozzá.

Felidézték: a NAV a honlapján tette közzé, hogy június 1-től fokozottan ellenőrzi az automatákat, különösen ott, ahol az üzemeltető korábban felügyeleti egység nélkül működtette a berendezést vagy az automata szüneteltetését jelentette be.

Az ellenőrzések eredményeként a gyárépületekben, gyártócsarnokokban, kórházakban, iskolákban, a közterületeken és pályaudvarokon vizsgált automaták egy részéről kiderült, hogy bejelentés vagy felügyeleti egység nélkül üzemeltetik azokat, nincs regisztrációs számuk, AFE-kódjuk vagy nem helyezték ki azt, illetve a bejelentett szüneteltetés ellenére működnek – fejtették ki.

Megjegyezték, hogy a fekete üzemeltetésről az ingatlan üzemeltetője sokszor nem is tud. A NAV folytatja az automaták ellenőrzését, amelynek fókuszában továbbra is a papíron szüneteltetők, illetve befejezést jelentők és az automatát felügyeleti egység nélkül üzemeltetők állnak – írták a közleményben.

A NAV szintén mai közleménye: Több mint kétmillió forintnyi hamis ruhát találtak egy somogyi piacon

Több mint kétmillió forintnyi hamis ruhát találtak egy Somogy vármegyei piacon áruló nőnél – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön.

Azt írták: a pénzügyőrök a szántódi piactér ellenőrzésénél azt látták, hogy a nő eladásra kínált luxus márkajelzésű ruhákat, pólókat, rövidnadrágokat és melegítőket. A népszerű termékek silány minőségén látszott, hogy gyenge színvonalú utánzatok voltak. A kereskedő a pénzügyőrök célirányos kérdéseire úgy felelt, hogy portékáit Szabadkán vásárolta – tudatta a vámhivatal.

A kínálatot a védjegyek jogosulti képviselői is megvizsgálták, amelyekről megállapították, hogy hamisak és a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hozták forgalomba – tették hozzá.

A járőrök a több mint kétmillió forint értékű árut lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak eljárást. Az 54 éves nő ellen szabálysértési- és büntetőeljárás is indul – olvasható a közleményben.

A NAV felhívta a vevők figyelmét, hogy aki kétes eredetű helyről vásárol, az veszélynek teheti ki önmagát, mivel a hamisított termékek akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.