Novák Katalin: gyakrabban lesz majd pincérből szobafestő


Az új otthonteremtési program egésze nagyjából 300 milliárd forintba kerülhet jövőre a költségvetésnek, és ennek több mint a felét felújításra fordíthatják majd a családok – mondta a Portfolio-nak adott interjújában Novák Katalin családügyi miniszter. 

A miniszter a portfolio.hu azon kérdésére, hogy “számolt-e a kormány a felújítási támogatás árfelhajtó és munkaerőhiányt generáló hatásaival? Ritkán lesznek pincérekből szobafestők” úgy válaszolt: “eddig talán ritkán lettek, talán ez majd most gyakrabban fordul elő. Talán baj lenne? Erre a típusú rugalmasságra is szüksége van a magyar munkaerőpiacnak.”

Novák Katalin hozzátette: “én hiszek a piac szabályozó erejében. A munkaerőpiac is egy piac, és a piac képes a nehéz helyzetekre is jó megoldásokat találni. Manapság nem feltétlenül a munkaerőhiány a jellemző, és a különböző szakmák közötti átjárhatóság sem elvetendő. Nyilván nem tud egy okleveles építészmérnöki feladatot rögtön ellátni bárki, de sok könnyebben elsajátítható szak- és segédmunka van. Az építőipari vállalkozások profilja is más: vannak nagyberuházásokra szakosodott cégek, és vannak olyanok, amelyek kisebb munkákat vállalnak. Arra is számíthatunk, hogy a korábban külföldön elhelyezkedők hazajönnek a jobb lehetőségek miatt. Egyrészt szükség lesz a munkájukra itthon is, másrészt várhatóan jobban megfizetik majd őket, harmadrészt a támogatásokat ők is igénybe vehetik.”

A családügyi miniszter azt is mondta az interjúban: “az új otthonteremtési program egésze nagyjából 300 milliárd forintba fog kerülni jövőre, és ebből valamivel több, mint a felét felújításra fordítják majd. A felülről nyitott költségvetési keret azért lehet megnyugtató, mert nem kell attól tartani, hogy elfogy a pénz, és a programnak idejekorán vége szakad. Nincs tehát ok az aggodalomra és a kapkodásra.”Kapcsolódó cikkek

2020. november 26.

300 milliárdba kerülhetnek az otthonteremtési program új elemei

A kormány arra számít, hogy 300 milliárd forintos többletköltséget jelentenek majd az otthonteremtési program új elemei a jövő évi költségvetésben, ebből az otthonfelújítási támogatásra szánt részt 150-170 milliárd forintra becsüli – közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.