Őszre 11 százalékra csökkenhet a munkanélküliség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több a munkanélküli a várnál, az elemzők mégis pozitív fejleménynek tartják, hogy az aktívak száma nőtt, és úgy vélik: nyárra, kora őszre ismét 11 százalék alatt lesz a munkanélküliség.


A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte, hogy a munkanélküliek száma 497 ezer fő volt a 2011. december-2012. februári időszakban, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. A munkanélküliek száma 10 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, a ráta pedig 0,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

A KSH közölte a foglalkoztatottak számát is: 2011. december-2012. februárban 3 millió 794 ezer fő volt, 51 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 794 ezer fős száma 1,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél, a növekedés meghaladta a mintavételi hibahatárt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a várakozásoknál gyorsabban, 11,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta tavaly december és idén február között az előző háromhavi 11,1 százalékos átlagról, ami enyhe romlás az egy évvel korábbi 11,5 százalékhoz képest. Azonban pozitív meglepetés, hogy a foglalkoztatottak száma a szezonális hatásoknál is kisebb mértékben, 22 ezer fővel csökkent a november-januárihoz képest, míg a vártnál gyorsabban, 50,7 ezer fővel nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kifejtette, a munkanélküliek száma 22,7 ezer fővel nőtt az előző háromhavihoz, míg 10,3 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest; az aktívak száma egy év alatt 60 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma. A gazdaság lassulásával azonban lassulhat a foglalkoztatás éves alapú növekedése, amit egyes nagyobb elbocsátások is hátráltathatnak. A tavaszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra nőhet a foglalkoztatás, a munkanélküliségi ráta pedig nyárra 10,5-10,6 százalékra csökkenhet.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta, a 11,6 százalékos arány némileg magasabb az általuk várt 11,4 százaléknál. A magasabb arányt vélhetően alapvetően az okozta, hogy a vállalkozók nem tudták végrehajtani a munkabérek kötelező, érdemi emelését, és ezért a minimálbéresek egy részét utcára tették. Pozitív fejlemény, hogy az aktivitási ráta javult, és kedvezően árnyalja a munkanélküliségi képet az is, hogy a foglalkoztatottak száma több mint 50 ezerrel nőtt. Az elemző szerint a következő hónapokban még kicsit nőhet a munkanélküliek száma, de a 12 százalékot nem éri el. Ezt követően pedig, részben a szezonális hatások miatt, a nyári, kora őszi hónapokra 11 százaléka alá csökken a munkanélküliek aránya.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Az új foglalkoztatási igazolás és munkajogi joghatásai

Egy 2024. január 1-jétől hatályos törvénymódosítás eredményeként a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor a munkáltató a munkavállaló számára több, más-más tartalmú dokumentum helyett immár egy darab egységes, a korábbi igazolások kötelező tartalmi elemeit magában foglaló foglalkoztatási igazolás kiállítására köteles.

2024. február 26.

Négynapos nyári munkahéttel kísérletezik a PwC Magyarország

A PwC Magyarország a könyvvizsgálati üzletágában idén nyáron pilot jelleggel 4 napos munkahetet vezet be. Június elejétől augusztus végéig a vállalat 280 munkatársa csak hétfőtől csütörtökig fog dolgozni. A pilotban az audit tevékenységet folytató csapatok vesznek részt.

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.