PwC: magasak a munkabér közterhei Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország személyi jövedelemadó (szja) rendszere európai összehasonlításban kedvező a 16 százalékos egyetlen kulccsal, de a járulékok kifejezetten magasnak számítanak, különösen amiatt, hogy nincs olyan jövedelemhatár, amely fölött már nem kell fizetni – mondta Horváthné Szabó Beáta, a PwC Magyarország igazgatója a tanácsadó cég sajtóklubjában csütörtökön Budapesten.


A PwC vizsgálata szerint az EU-ban és Svájcban az átlagos nettó jövedelem a bruttó jövedelem 76 százaléka. A progresszív jövedelemadó-rendszert alkalmazó országokban 63 százalék a nettó jövedelem úgy, hogy az szja 29, a tb-járulék pedig 8 százalék – ismertette az adatokat az igazgató.

A nemzetek közti adóverseny 2010-ig élt Európában, azóta több országban jelentős mértékű, több mint egyharmados tehernövekedés tapasztalható. A növekedés leginkább Hollandiában, Szlovákiában és Lengyelországban volt megfigyelhető.

Jelenleg Európa 8 országában egykulcsos az szja, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a rendszer hosszú távon nem mindenhol tartható fenn. Például Szlovákia visszatért a kétkulcsos adózásra: a 3310 euró feletti jövedelem esetén 25 százalék a személyi jövedelemadó, a 19 százalékos kulcs mellett. Romániában 2013-ban végül nem vezették be a differenciált jövedelemadózást, amely az alacsonyabb jövedelműeket segítette volna a 12 százalékos kulccsal. Így maradt a 16 százalékos – egyetlen – adókulcs.

Imecs Attila, a PwC menedzsere egy másik témáról elmondta, a 250 ezer eurónyi államkötvényért kapható letelepedés támogatására eddig egy cég alakult a Kajmán szigeteken, amely kínai és vietnami állampolgároknak árulja a kötvényeket. A vásárló 6 hónapos tartózkodási engedélyt kap Magyarországon, ezalatt kérheti a letelepedési engedélyt, amely szabad mozgást biztosít számára az EU-ban.

A letelepedési engedély iránti kérelmet a hatóság 6 hónap alatt bírálja el. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a kötvényvásárló nem felel meg a letelepedési engedélyhez szükséges feltételeknek, a menedzser azt válaszolta, hogy a tartózkodási engedély is meghosszabbítható, akár 5 évig is.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

Júliusban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt, ez 2%-os reálbércsökkennést jelent

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023. szeptember 25.

Kirúgás Facebook-poszt miatt

Ha a közalkalmazott felperes maga tünteti fel munkáltatóját Facebook adatlapján, így saját személye közvetlenül összefüggésbe hozható a munkáltatójával. A Facebookon történt közlés tartalma miatt a közalkalmazott magatartása objektíve alkalmas lehet a munkáltató jóhírnevének megsértésére, amely magatartás megalapozhatja a jogviszony megszüntetését – a Kúria eseti döntése.