Rekordszinten az euróövezeti munkanélküliségi ráta


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta rekordszintre nőtt májusban, de így is kisebb lett a vártnál – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.


Májusban az elemzők által várt 12,3 százalék helyett 12,2 százalékra emelkedett a 17 tagú euróövezetben a munkanélküliségi ráta az előző havi 12,0 százalékról.

A 27 tagú Európai Unióban májusban az áprilisival megegyező 11,0 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát májusban Ausztriában (4,7 százalék), Németországban (5,3 százalék) és Luxemburgban (5,7 százalék) regisztrálták. A munkanélküliségi ráta a legmagasabb májusban Spanyolországban volt 26,9 százalék, illetve (áprilisban) Görögországban, 26,8 százalék.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon (áprilisban) 10,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, alacsonyabb az euróövezeti és az uniós átlagnál. Lengyelországban 10,7 százalék, a Cseh Köztársaságban 7,2 százalék, Romániában 7,5 százalék, Szlovákiában 14,2 százalék munkanélküliségi rátát regisztrált az Eurostat májusban.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása: értéket teremt

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.